Izrael védelmét támogatná a Pentagon

tt

2012. május 18., péntek 09:47

Az amerikai védelmi minisztérium el akarja érni a törvényhozásnál, hogy az Egyesült Államok a következő hónapokban további 70 millió dollárral támogassa a rövid hatótávolságú rakéták kivédésére szolgáló izraeli pajzsot, a Vaskupolát – jelentette be Leon Panetta, a Pentagon vezetője, miután csütörtökön tárgyalt Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel.

Az Egyesült Államok eddig 205 millió dollárral támogatta az izraeli rendszert, amelyet az állami tulajdonban lévő Raphael Advanced Defense Systems hadiipari cég gyártott, és amely radarvezérlésű rakétákkal fogja el a levegőben az 5-70 kilométer hatótávolságú, Katyusa típusú rakétákat és az aknagránátokat.

A Republikánus Párt vezető kongresszusi tagjai azonban bírálják Barack Obama elnököt amiatt, hogy a 2013-as költségvetés tervezetében, amelyet februárban hozott nyilvánosságra, és amelyben az elnöknek törekednie kell a deficit csökkentésére, nem szán elegendő pénzt az amerikai–izraeli rakétavédelmi együttműködésre.

A republikánus többségű képviselőház előtt lévő és idevonatkozó törvénytervezet szerint az Egyesült Államok további 680 millió dollár támogatást juttatna 2015-ig az izraeli Vaskupola fenntartására. Egyes képviselők pedig el akarják érni, hogy Izrael engedje át a rakétapajzs egyes elemeinek gyártását amerikai cégeknek.

Obama 3,1 milliárd dollárt szán Izrael biztonságára a jövő évi költségvetésben, de ezen belül egy centet sem a Vaskupolára. Panetta elmondta: minisztériuma azt szeretné, ha a következő három évben külön pluszpénzt szánnának az izraeli rakétapajzsra, és ennek összegét minden évben külön határoznák meg.

Forrás: MTI