Jelentősen fokozódott a Görögországba tartó menekültáradat

MTI

2016. február 20., szombat 21:40, frissítve: vasárnap 09:58

Jelentősen emelkedett a török partokról Görögországba tartó menekültek száma az utóbbi napokban, keddtől péntekig több mint 11 ezer migráns érkezett az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigetekre – közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala (UNHCR).

A menekültek most már az Égei-tenger délkeleti részén, Antalyától délnyugatra található Kasztellorizo szigetét is célba vették csónakjaikkal. Az alig 250 lakosú sziget jelenleg mintegy 1000 menekültről igyekszik gondoskodni. „Az embercsempészek mintha éppen az EU migrációs ügyben tartott csúcsértekezlete alkalmából nyitották volna meg ezt az útvonalat” – kommentálta a fejleményt szombaton a Kathimerini című athéni napilap.

Az UNHCR adatai szerint csütörtökön és pénteken 4600, illetve 4800 menekült érkezett a görög szigetekre, több mint duplája az év eleje óta napi átlagban érkezett 1740 főnek. Februárban eddig összesen 27 555 migráns érkezett ezen a tengeri útvonalon, közel tízszer annyi, mint tavaly az év második hónapjában.

A görög média szerint a menekültáradat ugrásszerű növekedése feltehetően annak tudható be, hogy a török kormány nyomás alá akarja helyezni európai tárgyalópartnereit.

Március elején egy újabb rendkívüli uniós csúcsot terveznek tartani Törökország részvételével, hogy mielőbb kidolgozzanak egy EU-török akciótervet. Ennek eddig ismert részletei szerint Ankara 3 milliárd eurót kapna a szíriai menekültek helyzetének javítására, cserébe fokoznia kellene az égei-tengeri embercsempészek elleni harcot.