Voksolás

Jobboldali győzelem Portugáliában

MTI, 2016. január 24., 23:40, frissítve: hétfő 09:01
Marcelo Rebelo de Sousa jobboldali elnökjelölt nyerte meg a vasárnapi portugáliai elnökválasztást – jelentette be a portugál választási bizottság.

Rebelo de Sousa a szavazatok 99 százalékának összesítése alapján a voksok 52 százalékát nyerte el, így nem lesz szükség második fordulóra. Sousa győzelme megfelelt az előzetes közvélemény-kutatásoknak.

Legfőbb ellenfele, a 61 éves, baloldali Antonio Sampaio de Novoa 22 százalékos eredményt ért el. A lisszaboni egyetem volt rektora megszorításellenes politikájával a baloldali eszmék megtestesítője.

Nem tervezi a törvényhozás azonnali feloszlatását

A köztársasági elnöki intézmény köztiszteletnek örvend Portugáliában, és komoly szerepe van politikai válságok idején. Az államfő legkomolyabb jogosítványa a parlament feloszlatásának lehetősége, amelyet mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat.

A jövendő elnök március 9-én teszi le hivatali esküjét, de a fenti lehetőséggel csak április végén élhet először, mivel tavaly október 4-én országgyűlési választások voltak Portugáliában. Bár akkor újra a jobboldal győzött, abszolút többség híján és a baloldal váratlan szövetségkötése után végül elveszítette parlamenti többségét, így a végrehajtó hatalom a szocialisták kezébe került.

Politológusok szerint a választási kampányában nemzeti konszenzusteremtést ígérő Sousa nem tervezi a törvényhozás azonnali feloszlatását, azonban sort keríthet rá abban az esetben, ha a radikális baloldal esetleg megvonja támogatását a kormánytól, amivel megnyitná az utat egy újabb politikai válság előtt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása