Július közepéig tombolni fog a kánikula

PR

2012. július 8., vasárnap 19:20

Legalább július közepéig kitart az Olaszországban vasárnap kezdődött újabb hőséghullám, amelyet a mitológiai krétai királyról, Minószról neveztek el. Az Egyesült Államokban már 42 halálos áldozata van a kánikulának.

Szélsőséges időjárás gyötri emberek millióit jelenleg világszerte. Miközben Délkelet-Európa kánikulától szenved, Ázsia egyes részeiből hatalmas esőzésekről érkeznek hírek, másutt pedig szárazság fenyeget. Bővebben >>>

Magyarországon szintén kánikula uralkodik.

Rövid időn belül ez a harmadik, Olaszországot fojtogató rendkívüli kánikula. A meteorológiai előrejelzések szerint a Szaharából érkezett szubtrópusi anticiklon egészen a hét végéig uralja Itáliát, és a hőmérő higanyszálát jóval az évszakban megszokott érték fölé emeli. Az egymást követő kánikulafrontok közül az olasz sajtó az elsőt Scipio Africanusnak nevezte el, a másodikat Kharónnak, az alvilági ladikosról.

A legnagyobb meleget hétfőn-kedden, illetve a hét végén várják Olaszország középső és déli részén. Szardínia és Szicília szigetén a hőmérséklet eléri a 44 fokot, enyhülés csak július második felében várható. Rómában 39 fokot jósolnak, de a városban – a levegő 90 százalékos páratartalma miatt – az érzékelt hőmérséklet ennél jóval magasabb lesz. A június óta tartó hőségben eddig hárman haltak meg Olaszországban. Itália északi részén az eddigi kánikulát heves viharok váltották fel, de Dél-Olaszországban, ahol már hetek óta nem esett, hiába várnak csapadékot.

Viharok is jöhetnek az Egyesült Államokban

Már 42 halottja van a legújabb adatok szerint az amerikai Közép-Nyugaton és a keleti partvidéken napok óta tartó hőséghullámnak, amelyet vasárnap kisebb enyhülés követhet. A hűvösebb levegő délre tart az ország keleti részében, ami mérsékelheti a szombati magas hőmérsékleteket. Az itt élőknek ettől nem lesz sokkal könnyebb az életük. A BBC internetes oldalán azt írta, hogy a térségre viharok csaphatnak le, miközben sok házban a múlt heti vihar óta még mindig nem állították helyre az áramellátást.

Nyugat-Virginiában 120 ezer emberhez nem jut el áram, míg Baltimore és a főváros, Washington körzetében nyolcezerhez. Ez utóbbi térségben a Pepco áramszolgáltató felszólította ügyfeleit, hogy takarékoskodjanak az energiával, mert a rendkívüli időjárás nagy nyomás alatt tartja rendszerüket.

40 fok

Húsz államban szombaton a hőmérő higanyszála megközelítette a 40 Celsius-fokot. Számos városban, Washingtonban, St. Louisban és Indianapolisban negyven Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek. A nagy meleg miatt Washington térségében kisiklott egy vonat.

Egy négy hónapos kislány meghalt, egy 16 hónapos pedig kórházba került szombaton Indianapolisban. Mindkét gyereket az autóban hagyták a nagy hőségben. Maryland államban kilencen, míg Chicagóban tízen haltak meg. Ohióban három idős embert találtak holtan, szívrohamuk volt, otthonukban az áramhiány miatt elviselhetetlen volt a meleg.

Forrás: MTI