Kamionokat is felborított a vihar + Képek

PR

2011. december 8., csütörtök 17:56

Az utóbbi évtizedek leghevesebb szélvihara tört rá csütörtökön Skóciára és Anglia északi vidékeire.

Az Atlanti-óceánról érkezett alacsony nyomású viharzóna Skócia középső térségei felett vonul át, helyenként heves havazás kíséretében. A tartomány nyugati partvidékén, Fort William városa közelében óránként 210 kilométeres, az északkeleti Aberdeentől nem messze elterülő Cairngorms hegyvidéki nemzeti parkban 240 kilométert meghaladó szélsebességet mértek csütörtök délután, de a vihar központjától távolabb is 110-150 kilométeres orkánerejű szél fújt.

Fotó: ReutersSkócia nyugati vidékein több ezer háztartás maradt áram nélkül. Számos utat és hidat le kellett zárni, mert a vihar kamionokat borított fel, és a rendőrség felhívásban kérte, hogy senki ne induljon útnak járművével. Skóciában az iskolák többségében csütörtökön nem volt tanítás, mivel a hatóságok a meteorológia előre kiadott „vörös”, vagyis a legmagasabb szintű riasztása nyomán elrendelték a tanintézetek bezárását. A meteorológusok jelentős épületkárok lehetőségét sem zárták ki előrejelzéseikben.

A vihar Észak-Írországot is érintette; itt 120-130 kilométeres széllökéseket mértek. Az orkán nyomán várhatóan sarkvidéki hideg levegő árasztja el az országot; a meteorológiai prognózisok szerint a hét végén a déli térségekben sem emelkedik sokkal fagypont fölé a nappali hőmérséklet.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI