Kartácsbombát dobtak a kairói német követségre

2012. augusztus 22., szerda 21:24

Négy házi készítésű robbanószerkezetet dobott a kairói német nagykövetség területére egy egyiptomi szélsőséges szerdán. A támadásban senki sem sérült meg, az elkövetőt őrizetbe vették – közölte a követség.

Az egyszerű robbanószerkezetek szögeket és csavarokat tartalmaztak. A támadó az épület portáján található biztonsági üveg betörésével is próbálkozott, valamint játékpisztollyal lövöldözött a diplomáciai képviseletnél. A férfi tettét azzal indokolta, hogy a német kormány olyan csoportokat támogat, amelyek szerinte sértegetik az iszlám vallást – közölték az egyiptomi hatóságok az elkövető kihallgatását követően.

Az 58 éves férfi – aki a rendőrség szerint egyik szélsőséges iszlamista szervezetnek sem tagja – egy egyiptomi napilapból kivágott olyan újságcikket tartott magánál a támadás során, amely a Pro Deutschland német iszlámellenes törpepárt demonstrációiról számolt be. A szélsőjobboldali párt néhány napja 50 fős tüntetést szervezett egy berlini mecset előtt.

A mecset korábban be akarta tiltatni a megmozdulást, miután a párt bejelentette, hogy Mohamed iszlám prófétát kigúnyoló karikatúrák bemutatására készül az imahely előtt. Az ügyben eljáró berlini bíróság azonban elutasította a keresetet arra hivatkozva, hogy a megmozdulás nem veszélyezteti a közrendet.

Forrás: MTI