Helyi idő szerint szerda este óta közel ezer katona, szövetségi és helyi rendőr kezdett járőrszolgálatot a Mexikóváros keleti peremén fekvő egymillió lakosú Nezahualcoyotlban, ahol két rivális drogkartell viszálya keseríti meg a helybéliek életét. A helyi hatóságok kérésére vezényelték őket oda, miután a hét végén meggyilkoltak Jaime Serranót, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) ottani képviselőjét.

A helybéliek szerint a bűnözők, akik a hírhedt La Família drogkartell tagjaiként adják ki magukat, zsarolják őket, és a helyzet egyre rosszabb. Már beletörődtek abba, hogy fizetniük kell a bűnözőknek, mert ha nem teszik, akkor megölik őket és a családtagjaikat is.

Mexikóvárost és környékét eddig a legkevésbé sújtotta a drogcsempész bűnbandák viszálya, illetve az alvilág és a biztonsági erők harca, amely az elmúlt hat évben csaknem 60 ezer áldozatot követelt az országban. A számok azonban arról tanúskodnak, hogy változik helyzet: az év eleje óta, szeptember közepéig 550 ember halt meg Mexikóvárosban és Mexikó államban a drogháborúk következtében, ami 15 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Az év első nyolc hónapjában az emberrablások száma is növekedett a Zetas és a La Família drogkartellek viszályának kereszttüzébe került Nezahualcoyotlban.