Kemény feladat lesz a rabszolgaság felszámolása

WL

2012. május 25., péntek 14:55

Bár már több mint 30 évvel ezelőtt eltörölték, és 2007 óta büntetik is a rabszolgaságot Mauritániában, a társadalom még mindig nem hajlandó szakítani ezzel a barbár gyakorlattal – hívta fel a figyelmet az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

„Világos, hogy a rabszolgaság továbbra is létezik Mauritániában, ezt el kell ismernünk. Ennek tagadása csak akadályozná a felszámolását, amely mindenkinek kötelessége” – idézte az ABC.es spanyol hírportál a jelentéssel kapcsolatban Messaoud Ould Bulkheirt, az országgyűlés elnökét, aki a haratín (arabizált fekete afrikaiak) etnikum tagja a soknemzetiségű afrikai országban, és fiatalon maga is átélte a rabszolgaság borzalmait. Mint a politikus a minap elmondta, a társadalom minden tagja érintett ebben a küzdelemben, hiszen valamennyi közösség – a mórok (berberek és arabok), a szoninkék és a volofok – űzi ezt a gyakorlatot. Hangsúlyozta: az ország harmonikus fejlődéséhez elengedhetetlen a társadalomba beleivódott hagyomány megszüntetése. Bulkheir arra is kitért, hogy Mauritániában nagyon kevesen vannak azok, akik nyíltan merik bírálni a rabszolgatartást.

„Fel kell számolni a rabszolgaság ideológiai alapját, amely a kultúrában gyökerezik” – hangoztatta, és hozzátette: erre ugyan lehetőséget nyújt a vonatkozó jogszabály, de hiányzik a törvény érvényesítéséhez szükséges hatósági akarat.

Az Atlanti-óceán partján fekvő északnyugat-afrikai ország 1960-ban kiáltotta ki függetlenségét, előtte évtizedeken át francia gyarmat volt. 3,4 milliós lakosságának 99 százaléka muzulmán vallású. Az elhúzódó polgárháború miatt mélyszegénységbe süllyedt országot jelenleg a Mohamed Uld Abdelaziz vezette katonai rezsim irányítja.

Forrás: MTI