Kemény harcra készülnek a konzervatívok

WA

2012. május 21., hétfő 21:10, frissítve: hétfő 21:10

Szűk négy héttel az új görögországi választások előtt összezártak a konzervatívok, hogy ők legyenek a legerősebb frakció az athéni parlamentben.

Dora Bakojanisz, a Demokratikus Szövetség nevű kis polgári párt vezetője és híveinek többsége hétfőn visszatért a konzervatív Új Demokrácia (ND) soraiba, ahonnan 2010-ben távoztak.

„Szilárd elhatározásunk, hogy megmentsük az euróövezetet, Görögország euróövezeti tagságát fenn kell tartani, és ezért mindent meg kell tenni. Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek támogatólag kísérik Görögország erőfeszítéseit” – mondta a francia kormány európai ügyekért felelős minisztere, Bernard Cazeneuve.

„Egyesíteni kell az erőket, hogy az Európa-barát pártok a megfelelő irányban tartsák Görögország hajóját, különben az ország mindent elveszíthet, amit az elmúlt évtizedekben nyert” – mondta a volt külügyminiszter és athéni polgármester a televízióban. „Kemény harc áll előttünk” – tette hozzá.

Antonisz Szamarasz, az ND elnöke, aki Bakojaniszt annak idején a pártból elűzte, most üdvözölte a visszatérését. „Azokban a pillanatokban, amikor az ország óriási veszélyek előtt áll, az Új Demokrácia egy nagy hazafias frontot alkot” – mondta Szamarasz Athénban. Figyelmeztetett, hogy a Radikális Baloldal (SZIRIZA) ki akarja vezetni az országot az euróövezetből. „Ezt a görögországi Európa-barát erők nem fogják megengedni” – nyomatékosította.

Drámai küzdelmet várnak

A közvélemény-kutatások szerint a június 17-i választásokon drámai küzdelem várható az első helyért a reformirányhoz ragaszkodó konzervatívok és a baloldali Sziriza között, amely elveti a takarékossági programot.

Dora Bakojaniszt, aki 2006 és 2009 között volt külügyminiszter, 2010-ben kizárták az ND-ből. Híveivel alapította meg az egykori miniszterelnök, Konsztantinosz Micotakisz lánya a Demokratikus Szövetséget, amely a legutóbbi választásokon nem tudta átlépni a 3 százalékos parlamenti küszöböt. A május 6-i választásokon az ND 18,85 százalékkal győzött, második lett a Sziriza 16,8 százalékkal.

Szamarasz külügyminiszterként 1992-ben maga is otthagyta az Új Demokráciát, hogy POLA (Politikai Tavasz) néven saját jobboldali pártot hozzon létre, amely az egy évvel későbbi európai választásokon csaknem 9 százalékot ért el, később azonban jelentéktelenségbe süllyedt. Szamarasz 2004-ben visszatért az ND-be, amelynek vezetését 2009-ben puccsal vette át.

Ismert, Karolosz Papuliasz görög államfő a várakozásoknak megfelelően szombat délelőtt rendeletileg feloszlatta a parlamentet és június 17-re kiírta az új választásokat.

Angela Merkel német kancellár pénteken telefonbeszélgetést folytatott Karolosz Papuliasz görög államelnökkel, és azt a reményét hangsúlyozta, hogy a júniusi választások után gyorsan felállhat egy „erős, cselekvőképes” kormány Görögországban.

Csütörtökön leminősítette Görögországot a Fitch Ratings, közölve: nem látja garantáltnak az ország eurótagságának fenntarthatóságát. Eközben az európai sajtó egy esetlegesen bekövetkező görög gazdasági összeomlás várható európai következményeit taglalta.

Forrás: MTI