Keménykedik az orosz védelmi miniszter

WA

2012. május 11., péntek 20:43, frissítve: péntek 20:54

Oroszország kész megsemmisíteni az amerikai rakétavédelmi rendszer Európába telepítendő elemeit, ha valódi fenyegetésnek tekinti azokat – figyelmeztetett pénteken Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter.
Vlagyimir Putyin elnök hétfőn kijelentette, Moszkva szorosabb kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal, de nem fogja tűrni, hogy beavatkozzanak az ügyeibe, s „szilárd garanciákat” akar arra, hogy a tervezett kelet- és délkelet-európai rakétapajzs nem irányul Oroszország ellen.

Az MNO korábban arról cikkezett, hogy a NATO szerint az európai rakétavédelmi pajzs nem jelent fenyegetést, egy orosz diplomata ellenben biztos benne, hogy a telepítésnek komoly hatása lesz a jövőre nézve.

A telepítés „bizonyos aggodalmakat kelt, ezért meg fogjuk semmisíteni a rakétavédelmet” – hangoztatta a katonapolitikus, aki a Fekete-tenger mentén fekvő Szocsiban nyilatkozott újságíróknak.

Szergyukov közölte, hogy az orosz fegyveres erőknek nincs szükségük semmilyen további eszközre e feladat elvégzéséhez, a rendelkezésükre álló Iszkander-rakéták ugyanis képesek kiiktatni az amerikai rakétarendszer elemeit.

Moszkva mindazonáltal továbbra is várja az Egyesült Államok javaslatait a vitatott rakétarendszerrel kapcsolatban – tette hozzá.

Oroszország elutasítja azt az amerikai érvet, hogy a határainak közelébe telepítendő eszközöket az iráni rakéták ellen szánják. Attól tart, hogy a rendszer elég erős lesz ahhoz, hogy Oroszország nukleáris elrettentő képességét aláássa. Orosz részről ezért azt javasolták, hogy üzemeltessék a NATO-val közösen a rendszert, de az indítványt elutasították.

Forrás: MTI