Készül a startra Észak-Korea

BL

2012. április 11., szerda 13:15

Észak-Korea szerda reggel elkezdte üzemanyaggal feltölteni azt a nagy hatótávolságú rakétát, amellyel a következő napokban műholdat akar felbocsátani – közölte a phenjani űrtechnológiai hivatal vezetője.

Pak Csang Ho a rakétafeltöltés helyszínén tájékoztatta szűkszavúan a külföldi újságírókat, részletekbe nem bocsátkozott, s azt sem árulta el, hogy a művelet mikorra ér véget. „Miközben beszélgetünk, folyik a feltöltés. Ami az indítás időpontját illeti, azt a feletteseim fogják eldönteni” – mondta Pak. Hozzátette, hogy a rakéta már csütörtökön kész lesz a startra. A műholdfelbocsátás állítólag valamikor a csütörtöktől hétfőig terjedő időszakban várható.

Phenjan azt állítja, hogy egy meteorológiai műholdat fog Föld körüli pályára állítani a kommunista államot megalapító Kim Ir Szen születésének 100. évfordulóján. Dél-koreai és nyugati szakértők szerint Phenjan a műholdfellövéssel valójában legújabb, nagy hatótávolságú rakétáját akarja kipróbálni. A nemzetközi közösség felszólította Phenjant, tegyen le terve végrehajtásáról, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

Pak Csang Ho szerint „ostobaság” nagy hatótávolságú rakétával végrehajtandó kísérlettel kapcsolatba hozni a műholdfelbocsátást. Mint mondta: az ilyen állítások cáfolata érdekében Kim Dzsong Un államvezető személyesen adott utasítást arra, hogy külföldi újságírókat hívjanak meg az indítás helyszínére, és teljes átláthatóságot biztosítsanak az eseménynek. Pak hozzátette, hogy a meteorológiai műholdról érkező adatokat Észak-Korea kész megosztani más országokkal.

Forrás: MTI