Kétmillió eurós előleg a krasznahorkai várnak

TT, 2012. március 22., csütörtök 16:15
A krasznahorkai várat biztosító konzorciumban legnagyobb részesedéssel a Generali Slovako rendelkezik, a biztosító a 8 millió euróra becsült kárból 2 millió euró kárelőleget máris kifizetett a szlovák kulturális minisztériumnak – közölte a magyar Generali Biztosító az MTI-vel.

Március 10-én leégett a krasznahorkai vár teljes tetőszerkezete, valamint a harangtorony, illetve a Gótikus palotában berendezett kiállítás. A tűzben több, a várban lévő műkincs is elpusztult, és a harangtorony három harangja is szétolvadt.

A kárszakértők előzetesen 8 millió euróra becsülik a kárt – ebből 7 millió az épületben és 1 millió az ingóságokban keletkezett. A Generali Slovako az elmúlt napokban már át is utalt 2 millió eurót a szlovák kulturális minisztérium számára, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a kulturális érték mielőbbi rekonstrukciója.

A biztosítás évi 11,6 millió euró értékig fedezi az ingatlanokban keletkezett károkat, míg az ingóságokban (műtárgyak, kiállítási tárgyak, könyvek, szobrok stb.) bekövetkezett károkat 3,3 millió euró értékhatárig téríti meg. A szlovák kulturális miniszter a felújítással kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a vár akár már szeptemberben részlegesen látogatható lehet.

Forrás: MTI
hirdetés
42 perce
3 órája
4 órája
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása