Kevesebb lett a magyar

NT

2012. július 2., hétfő 10:50, frissítve: hétfő 11:23

Hozzávetőlegesen 470 ezer lehet a szlovákiai magyarság száma, ha figyelembe vesszük az ismeretlen nemzetiségűek feltételezhető etnikai megoszlását is. A tavalyi népszámlálás napokban ismertetett járási adatai alapján a magyarság ebben a csoportban alulreprezentált – írja az Új Szó szlovákiai magyar hírportál.

A 2011-es cenzus első eredményeinek nyilvánosságra hozatala után az egyik kérdés az volt, hogy mennyivel csökkent a magyarság száma Szlovákiában. A népszámlálás során 458 ezren vallották magukat magyarnak, ugyanakkor szokatlanul sokan, 382 ezren (a lakosság 7,1 százaléka) nem tüntették fel nemzetiségüket – írja az Új Szó. A másik fontos kérdés az volt, az ismeretlen etnikumú személyek mekkora hányada lehet magyar, avagy beszámításukkal mennyivel nőhetne a 458 ezres létszám.

Június 18-án dőlt el, hogy szeptemberig véglegesíthetik a „kisebbségi minimumot”, a szlovákiai magyarság legfontosabb törekvéseit összegző alapelvrendszert, amelyről Pozsonyban tárgyalt az MKP, a Híd és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala ernyőszervezet. A sajtótájékoztatón mindkét pártelnök a szlovákiai magyarság fogyását emelte ki. Bugár Béla elmondása szerint a 2001-es népszámlálás 40 ezres, a tavalyi pedig 60 ezres népességfogyást jelzett. „Itt az ideje a cselekvésnek” – szögezte le. „Mindennap 17 magyarral kevesebb van ebben az országban” – tette hozzá Berényi József.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a magyar nemzet csak akkor tud fennmaradni, ha nemcsak az anyaországi, hanem az egyetemes magyarságot is sikerül megerősíteni.

A járási adatok azt mutatják, a 7 százaléknyi „ismeretlenben” alulreprezentált a magyarság. Azokban a járásokban ugyanis, ahol nagyobb számú magyar él, az országos átlagnál alacsonyabb volt a nemzetiségüket meg nem vallók aránya. Emellett megfigyelhető, hogy az ismeretlenek aránya főként a romák által sűrűbben lakott régiókban magas. Továbbá van néhány járás, ahol ismeretlen okok miatt nőtt ugrásszerűen a nem azonosítható nemzetiségűek száma – Kassán a lakosok közel 20 százaléka nem válaszolt erre a kérdésre.

Gyurgyík László demográfus az Új Szónak elmondta, az eddigi adatokból az következik, hogy ebbe a csoportba nem gondolhatunk bele különösen nagy tartalékot. Szerinte mindenképpen többen vannak a magyarok 458 ezernél, ám a járási adatok megmutatták, ehhez nem adhatjuk hozzá automatikusan a 382 ezer ismeretlen 9 százalékát – kerekítve ennyi a magyarság országos aránya. „Ha ezt hozzátennénk, akkor lennénk 491 ezren. Valószínűleg maradnunk kell valahol a 465–470 ezer körül” – mondta a lapnak a szakember.

Forrás: ujszo