Hatalmas pofont kaphat a felvidéki magyarság

WA

2012. augusztus 17., péntek 12:01, frissítve: péntek 19:33

Az idei 4,5 helyett 1 millió euróra csökkenhet a szlovák kormány kisebbségi kultúrákra szánt pályázati támogatásainak keretösszege a pénzügyi tárca jövő évre vonatkozó költségvetés-tervezete szerint.

A költségvetésben tükröződő megszorításokat a jövő évi deficit 3 százalék alá szorításával indokolja a szlovák szaktárca. A támogatások lefaragását a felvidéki magyar civil szervezeteket összefogó Szlovákiai Magyarok Kerekasztala elfogadhatatlannak tartja, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) az EBESZ kisebbségi főbiztosához fordulna, a Most–Híd szlovák–magyar párt a kormánnyal tárgyalna, a kisebbségügyi kormánybiztos pedig kilátásba helyezte: amennyiben nem sikerül változtatni az összegen, lemond posztjáról.

Problémás kapcsolat

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Népszabadság pénteki számában megjelent egész oldalas interjúban a magyar–szlovák kapcsolatról szólva elmondta: „a Gyurcsány-kormány idején mérgesedett el a helyzet. Magyarországon szocialista–liberális kormány volt, szlovák oldalon pedig egy szocialista–fasiszta kormány, és a kapcsolatok akkor sérültek a leginkább, gondoljunk a nyelvtörvényre vagy a dunaszerdahelyi rendőrterrorra… Mindenesetre én komoly sikerként értékelem, hogy ha összehasonlítjuk a második Fico-kormányt az elsővel, nem lehet nem látni, hogy noha még nem tudtuk megoldani az állampolgársági törvényt, s van jó pár vitás pontunk, hangnemében, irányultságában egészen más ez, mint az első volt.”

Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője a támogatások összegének várható csökkenésével kapcsolatban elmondta: elfogadhatatlannak tartják a tervezet vonatkozó részét, annál is inkább, mert az ernyőszervezet a kormányhivatallal a tavaly folytatott egyeztetés során abban állapodott meg, hogy a kisebbségi kultúrák támogatására szánt összeg mindig a költségvetés egy bizonyos százaléka lesz.

Komoly visszalépés

A Magyar Koalíció Pártja szerint a tervezetben szereplő keretösszeg komoly visszalépést jelent a szlovákiai magyar közösség kulturális fejlődése szempontjából. A csökkenés alapjaiban rengetné meg a szlovákiai magyar kultúra ápolásával foglalkozó szervezetek működését, több, komoly tradícióval rendelkező, a magyarság megmaradása szempontjából égetően szükséges rendezvény és kulturális szervezet léte válhat bizonytalanná, ami számunkra elfogadhatatlan – közölte a tervezett lefaragások kapcsán Berényi József, az MKP elnöke.

Hozzátette: a kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesi poszt megszüntetése és a S elye János Egyetem leminősítési terve után most újabb pontban sérül a Robert Fico által korábban többször garantált kisebbségi status quo. Rámutatott: a költségvetési törvény elfogadásának folyamata során pártja mindent megtesz annak érdekében, hogy az előirányzott összeget megemeljék. Ezzel kapcsolatban azt tervezik, hogy az EBESZ októberben Szlovákiába látogató kisebbségügyi főbiztosát is megkérik: járjon közben a kormánypártnál az összeg megváltoztatása érdekében.

„Ne abból vegyenek el, ami már így is kevés”

A Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák–magyar párt a támogatások csökkentése kapcsán jelezte: a témában tárgyalásokat kezdeményez a kormány illetékeseivel. „A Smer (a Robert Fico vezette kormánypárt) sem gondolhatja komolyan, hogy status quóról beszél, s közben három és fél milliót elvesz a kisebbségi kultúráktól” – nyilatkozta a lefaragások kapcsán Bugár Béla. „Ne abból vegyenek el, ami már így is kevés” – jegyezte meg.

Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke szerint 2021-től Szlovákiában 183-mal bővülhet azoknak a településeknek a száma, ahol a nyelvhasználati törvény tavalyi módosításának következtében lehetővé válhat az ott élő kisebbségek nyelvének hivatali használata. A törvény 2011-es módosítása azt a változást hozta, hogy a kisebbségi nyelv használata azokon a településeken is lehetővé válik, ahol két egymást követő népszámláláson a kisebbség aránya meghaladja a 15 százalékot.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke azt mondta: Bugár ezúttal is jól ismert kommunikációs játékát folytatja, és a nyelvhasználati törvény kapcsán tett megállapításaival csak azt a sikertelenséget akarja leplezni, hogy jelöltjüket, a kisebbségügyi kormánybiztost kihagyták a kisebbségi kultúrára szánt támogatások összegéről szóló egyeztetésből.

A. Nagy László, a szlovák kormány kisebbségügyi kormánybiztosa – akinek hivatala az említett támogatások elosztását felügyeli – meglepőnek tartja az összeg csökkentését, mivel elmondása szerint két hónappal ezelőtt a kormányhivatal vezetőjétől azt az ígéretet kapták, hogy a támogatások összege jövőre is az idei szinten marad. A. Nagy ezzel kapcsolatban azt mondta: magyarázatot kér az illetékesektől, és amennyiben nem sikerül változást elérni, búcsút mond a kormánybiztosi hivatalnak. „Politikai és anyagi háttér nélkül nincs értelme” –- fogalmazott.

Két hete zárták le

A kisebbségi kultúrára szánt idei támogatások elbírálását közel két hete zárták le. Az idén egyébként az előző évinél félmillió euróval magasabb volt a kisebbségi kultúra pályázati támogatására rendelkezésre álló keretösszeg, mint egy évvel korábban. 2012-ben ez 4,5 millió eurót tett ki. Az összeg 2006-ban volt a legmagasabb, akkor átszámítva meghaladta az 5 millió eurót.

Forrás: MTI