Ki száll szembe François Hollande-dal?

Ruzsbaczky Zoltán

Ruzsbaczky Zoltán

2012. május 9., szerda 15:21, frissítve: szerda 19:58

A franciák megosztottak abban a kérdésben, hogy ki vezeti majd az ellenzéket az új elnökkel szemben. Egy kétnapos internetes felmérés erre próbált választ találni.

Vasárnap és hétfőn folyt az az internetes közvélemény-kutatás, amely során a francia szavazók véleményét kérték ki: melyik politikus alkalmas rá leginkább, hogy François Hollande ellenzékének élére álljon – számol be a Le Figaro. A felmérés során egy tíz névből álló listán lehetett kiválasztani a legszimpatikusabb politikust. A megkérdezettek 35 százaléka szerint a jobboldali UMP színeiben politizáló Jean-François Copé a legrátermettebb az ellenzék vezetésére, ő Nicolas Sarkozy pártjának főtitkára.

Copét 34 százalékkal Marine Le Pen követi a rangsorban. Le Pen ráadásul első helyen szerepelt Sarkozy szavazói között – akik a magyar származású politikusra voksoltak az elnökválasztáson, azok közül 38 százalék a szélsőjobboldali politikust tartja a legalkalmasabbnak a parlamenti ellenzék vezetésére. Steeve Briois, a Nemzeti Front főtitkára szerint bebizonyosodott, hogy pártelnöke „a legfelkészültebb a François Hollande bevándorlástámogató politikájával való szembeszállásra”. Az UMP szavazóinak szimpátiája azért is érdekes, mert Marine Le Pen nem volt hajlandó támogatni Nicolas Sarkozyt az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában.

A két párt politikája azonban sokat közeledett egymáshoz az utóbbi időben, Sarkozy a kampány során jó néhány olyan témát is beemelt a politikai párbeszédbe, amelyről korábban szinte csak Le Pen beszélt nyilvánosan. Ilyen például a bevándorlási politika megváltoztatása. Emellett Sarkozy jóval kevésbé tűnt távolságtartónak a szélsőjobbal, mint a korábbi évek elnökjelöltjei, sokakat sokkolt például azon kijelentése, mely szerint Le Pen ugyanolyan demokratikus jelöltje a választásnak, mint bárki más. Többek közt a The Associated Press hírügynökségnek nyilatkozó elemzők is rávilágítottak ugyanakkor, hogy a Nemzeti Fronthoz való látszólagos közeledés megosztotta Sarkozy pártját. A korábbi miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin például minden lehetséges szövetség gondolatát elvetette a két párt között. „A terveink humanista értékeihez ragaszkodom továbbra is” – mondta egy korábbi interjúban.

Le Pen inkább a riválist, mint a politikai partnert látja Sarkozy konzervatív UMP-jében. Egy párizsi elemző, Nonna Mayer AP-nek adott interjújában úgy vélekedett, hogy a pártelnök célja Sarkozy veresége volt, mert a jövőben ő akarja képviselni a jobboldalt. Mayer rávilágított arra is, hogy Le Pen szavazóinak csak egy kisebb része szélsőjobboldali, a legtöbben csak kiábrándultak az eddigi bevándorláspolitikából és a globalizációból. Sarkozy az utóbbi időben radikálisabbnak tűnő kijelentéseivel ezeket a szavazókat akarta táborába terelni. Marine Le Pen a rá voksolók saját belátására bízta, hogy az ő kiesése után, a második fordulóban melyik elnökjelöltre voksolnak. Egy kampánybeszédében például kijelentette: „Sarkozy és Hollande ugyanaz, csak más csomagolásban”.

Le Figaro, The Associated Press

Forrás: MNO