Kiéleződhet a francia–német viszony

Ruzsbaczky Zoltán

Ruzsbaczky Zoltán

2012. június 28., csütörtök 12:29, frissítve: csütörtök 12:29

Felemásan értékelik szakértők Francois Hollande és Angela Merkel megbeszélését. Bizonyos vélemények szerint a kezdődő EU-csúcson éleződhet ki a két ország nézeteltérése Európa jövőjéről.

„Hollande beleesett Merkel csapdájába” – állítja Charles Wyplosz, a Genfi Egyetem európai ügyekkel foglalkozó professzora. A Le Figarónak adott interjújában kifejtette: a két kormányfő szerdai találkozója utáni nyilatkozatok is azt sejtetik, hogy a megbeszélés során Angela Merkel jelentéktelen ügyekben engedményeket tett a franciáknak. Szerinte mindezt csak azért tette, hogy Hollande győztesnek tarthassa magát a találkozó után. Wyplosz fontos ügynek tartja ugyanakkor a bankunió kérdését. A pénzügyi szervezetek összefogásának ötletét – melyet több uniós bank leminősítését követően vetettek fel – a válság végének jeleként jellemezte.

A csütörtökön kezdődött EU-csúcs egyik fő témája lesz az unió további központosításának kérdése. François Hollande-ról megválasztása óta köztudott, hogy ebben az ügyben nem ért egyet az Angela Merkel által szorgalmazott irányvonallal. Az uniós ügyekért felelős francia miniszter, Bernard Cazeneuve ugyanakkor optimizmusának adott hangot. „Jól működnek a dolgok Franciaország és Németország között, próbálunk kompromisszumos megoldásra jutni, ami nem alapulhat ellentéteken. Vannak pontok, amelyekben közeledtek az álláspontok, és vannak olyanok, melyek további megbeszélést igényelnek. Ezekről is tárgyalt tegnap az elnök és a kancellár, de a megbeszélések folytatódhatnak az uniós csúcson is” – nyilatkozta a miniszter csütörtökön a Libérationnak.

Jelenleg a szembenállás egyik fő oka, hogy míg Hollande alapvetően strukturális reformok nélkül oldaná meg a bajba jutott uniós országok gondjait, addig Merkel egységesebb politikát, szorosabbra fogott EU-t képzel el. Utóbbit a franciák nem tartják elég demokratikus megoldásnak. Charles Wyplosz szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a tagállamok feladnák saját költségvetésük ellenőrzését, amely a német álláspont egyik kulcsa. Úgy véli, hogy a tagállamok parlamentjei „nem fognak véghezvinni egy ilyen öngyilkosságot”.

Hosszabb távon több szakértő szerint megbomolhat a francia–német tengely, mely az utóbbi években – Nicolas Sarkozy regnálása idején – látszólag erősen működött. David Marsh brit történész szerint az az erő, mely a második világháború után összefogta a németeket és a franciákat, szép lassan eltűnik. A francia–német tengelyt szerinte felválthatja idővel, hogy a németek kelet felé orientálódnak, nagyobb hangsúlyt fektetve az oroszokkal és a kínaiakkal való együttműködésre – nyilatkozta Marsh a BBC-nek.

Elemzők szerint a legutóbbi parlamenti választások az egyes tagállamokban – mind Franciaországban, mind Görögországban – azt jelzik, hogy a szavazók is nagyrészt elutasítják az erősebben összefogott Európai Uniót. A francia és német álláspont azonban látszólag igen távol áll egymástól, ez pedig a csütörtökön kezdődő uniós csúcson is komoly vitákat eredményezhet.

BBC, Le Figaro, Libération