Kihallgathatják Assange-t a svédek

MTI

2016. január 16., szombat 09:03, frissítve: szombat 09:40

Ecuador engedélyezi a svéd hatóságoknak a londoni követségén 2012 óta élő Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató oldal alapítójának a kihallgatását – közölte Ricardo Patino, a latin-amerikai ország külügyminisztere pénteken.

A tárcavezető a Publica nevű ecuadori rádióban közölte, hogy a hatóságok engedélyezik a kihallgatást a svéd hatóságoknak mindaddig, amíg „az ecuadori állam szuverenitását és az alkotmányban szereplő törvényeket tiszteletben tartják”. Patino utalta arra is, hogy a kihallgatáson egy svéd ügyész is jelen lehetne. Miután a végeztek a kihallgatással, a svéd hatóságok eldönthetik, vádat emelnek-e Assange ellen – mondta. Amennyiben ezt nem teszik meg, az akár azt is jelentheti, hogy Assange több mint három év után elhagyhatná az ecuadori nagykövetséget.

A britek bezavarhatnak

„Reméljük, hogy az Egyesült Királyságnak ezzel nem lesz problémája”

– mondta Patino. Hozzátette, hogy ha a Wikileaks alapítóját tisztáznák a svéd hatóságok, Ecuador a brit hatóságoktól Assange szabad útjának biztosítását kérné a repülőtérre. A férfi Ecuadorba utazhatna, ahol politikai menedékjogot kapott.

A svéd hatóságok egyelőre nem jelezték, hogy mikor szándékoznak kihallgatni Assange-t.

Az ügy háttere

Az ausztrál állampolgárságú, 45 éves Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem négyszázezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és ezeknek a jelentős részét át is adta médiapartnereinek. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik, két egykori munkatársának feljelentése alapján. Assange-t a svéd körözés alapján 2010 decemberében őrizetbe vették Nagy-Britanniában, és az első fokon eljáró londoni bíróság 2011 februárjában jóváhagyta kiadatását. Az ausztrál férfi 2012 nyarán Ecuador londoni nagykövetségén kért és kapott politikai menedékjogot, és azóta nem tette ki onnan a lábát.