Kilenc emberrel végeztek

LM

2012. május 13., vasárnap 14:55

Legkevesebb kilenc ember – köztük hét civil – vesztette életét vasárnap Szíriában a hatóságok megtorló akcióiban, valamint a kormányerők és a dezertált katonák összecsapásaiban – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű jogvédő szervezet (OSDH).
Szombaton négy civil és a hadsereg négy katonája vesztette életét. Bővebben>>>

A kormányerők öt áldozatukkal, köztük egy nővel egy Hama tartománybeli faluban végeztek. Más források szerint viszont legalább heten vesztették életüket a szunniták lakta települést páncélos támogatással megrohamozó katonák támadásában.

Nehézfegyvereket vetettek be

A Damaszkusztól 40 kilométerre lévő Dmejrben egy úttorlasznál egy civilt lőttek le kormánykatonák, a fővárostól 17 kilométerre levő Dumában pedig egy mesterlövész végzett ugyancsak egy civillel. A Helyi Egyeztető Bizottságok (LCC) elnevezésű, a rendszerellenes megmozdulásokat összefogó szervezet arról számolt be, hogy harckocsikkal és nehézfegyverekkel lőtték a települést, ahol az éjszaka a Basár el-Aszad elnökhöz hű katonákkal vívott harcban elesett egy felkelővezér. Deir-Ezzór tartományban pedig egy dezertált tiszt vesztette életét kormánykatonák rajtaütésszerű támadásában.

Az OSDH adatai szerint mintegy 900 ember, köztük 700 civil vesztette életét erőszakcselekményekben Szíriában április 12-óta, amikor hatályba lépet a tűzszünet, amelynek az ellenőrzésére az ENSZ már 176 fegyvertelen megfigyelőt küldött a közel-keleti arab országba.

Jelen van az al-Kaida?

A dezertált szíriai katonák élére állt Aszaad ezredes az Ar-Rad című kuvaiti lapban vasárnap megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy ha az al-Kaida valóban jelen van Szíriában, az csakis a szíriai hírszerzéssel való együttműködésnek tudható be. „Tudomásunk van arról, hogy a szíriai rezsim az összekötő szerepét játszotta Irakban az al-Kaida és más szervezetek között, és azt is tudjuk, hogy az al-Kaida elemei kapcsolatban állnak a szíriai légierő felderítő szolgálataival” – mondta az ezredes a terrorszervezet lehetséges szíriai jelenléte kapcsán. Emellett úgy vélte, a damaszkuszi rezsim állt a csütörtökön Damaszkuszban elkövetett, 55 emberéletet követelő, kettős robbantásos merénylet mögött, és nemzetközi vizsgálatot kért. A damaszkuszi terrorcselekmény elkövetőjeként egy magát Al-Noszra Frontnak nevező, eddig ismeretlen csoport adott hírt magáról.

Harcok robbantak ki vasárnapra virradóra a libanoni Tripoli városában a helyi alavita kisebbség és a szunnita többség tagjai között: mindez megfigyelők szerint azt mutatja, hogy a szomszédos Szíriában kialakult felekezeti ellentétek könnyen átcsaphatnak az évtizedekig szíriai gyámság alatt álló Libanonra is.

Forrás: MTI