Kína a közös hadgyakorlatokat kritizálta

WL

2012. június 28., csütörtök 16:18, frissítve: csütörtök 16:23

Peking szerint a katonai szövetségek térségi tengeri hadgyakorlatokkal való megerősítése a regionális béke és stabilitás ellenében hat – derült ki a kínai védelmi minisztérium csütörtöki tájékoztatóján.

Keng Jan-seng (Geng Yansheng) az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea közelmúltbeli közös hadgyakorlataira utalt. Megerősítette országa álláspontját, miszerint ezek a cselekmények nincsenek összhangban a mai idők „békét, fejlődést és együttműködést előtérbe helyező”, követendő irányával.

Nagyszabású közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat kezdődött szombaton, a két ország haditengerészeti egységei a Sárga-tengeren kezdtek együttes manővert. Egy nappal korábban az Egyesült Államok és Dél-Korea szárazföldi hadgyakorlatot kezdett vadászgépek, harci helikopterek, páncélosok és több mint 19 ezer fős katonaság részvételével.

 

A szóvivő – aki havonta csak egyszer tart sajtóértekezletet – a tengeri területi vitákra vonatkozó kérdésre adott válaszában azt hangoztatta, hogy a hadsereg teljesíti kötelességét, ami az ország szuverenitásának és területi integritásának védelméből rá hárul.

Forrás: MTI