Kína nem tartja őket szökevényeknek

NT

2012. február 22., szerda 07:26

Peking álláspontja szerint a Kína területére törvénytelen úton belépő észak-koreaiak nem menekültek – derült ki a kínai külügyi szóvivő legutóbbi megnyilatkozásából.

Azok, akik gazdasági okokból szöknek át a határon a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) területéről, illegális határátlépők és nem tartoznak a menekültkategóriába – hangsúlyozta tájékoztatóján Hung Lej (Hong Lei). Megerősítette, országa körültekintően jár el ilyen esetekben, figyelembe véve a hazai és a nemzetközi jogot, illetve a humanitárius szellemet.

Dél-koreai jelentések szerint a közelmúltban legalább tíz, Kínába menekült észak-koreaira várt hazatoloncolás, ami ellen Szöul is szót emelt. A dél-koreai külügyminisztérium arra kérte Pekinget, hogy az északkelet-kínai Senjang (Shenyang) városban őrizetbe vett csoport tagjait ne küldje vissza Észak-Koreába. Kiutasításuk ellen szólaltak fel koreai aktivisták és a törvényhozás tagjai is.

„Mivel a párbeszéd (Kínával) nem jól működik, nemzetközi támogatást fogunk kérni több csatornán, így az ENSZ menekültügyi főbiztosától is” – jelentette ki a szöuli külügyi tárca szóvivője. Ugyancsak megerősítette, hogy közel három éve 11 észak-koreai menekült tartózkodik Dél-Korea pekingi, illetve senjangi külképviseletén, mert Kína nem járul hozzá, hogy Dél-Koreába utazzanak tovább.

Megfigyelők úgy vélik, Peking szigorú fellépésével igyekszik elejét venni a további szökéseknek. Sajtójelentések szerint Kínában hosszú ideje – üzleti alapon – dél-koreaiakból álló csoportok szakosodtak az északiak délre menekítésére.

A dél-koreai aktivisták rendszeresen arra hívják fel a figyelmet, hogy a visszatoloncoltakra hazájukban szigorú büntetés, kínzás vár.

Forrás: MTI