Kína tiltakozik, Oroszország kivizsgálást ígér

WL

2012. július 20., péntek 07:48, frissítve: péntek 10:05

Kína megrótta az orosz hatóságokat és határozott elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy egy tilosban járó kínai halászhajó megállításakor lövéseket adtak le, s az incidensben egy halásznak nyoma veszett – jelentette pénteken a kínai média.

Cseng-Kuo-ping (Chen Guoping) kínai külügyminiszter-helyettes hivatalába kérette Moszkva pekingi ideiglenes ügyvivőjét, akinek nyilatkozatban fejezte ki felháborodását. Egyúttal a történtek teljes körű kivizsgálását és Kína mielőbbi tájékoztatását követelte.

Sajtóbeszámolók szerint a Japán-tengeren, Oroszország kizárólagos gazdasági övezetében vasárnap és hétfőn feltartóztattak egy-egy kínai halászhajót. Az egyik legénysége 17 fős, míg a másiké 19 fős volt; valamennyien a kelet-kínai Santung (Shandong) tartományból érkeztek.

Oroszországnak garantálnia kell a kínai hajósok biztonságát és törvényes jogaik gyakorlását, továbbá „humanitárius ellátásukat" – állapította meg Cseng, s a halászhajók, illetve legénységük mielőbbi elengedésére szólította fel az orosz hatóságokat, továbbá sürgette az eltűnt halász felkutatását.

Az orosz diplomata közölte, hogy az ügyet vizsgálják, annak részleteiről tájékoztatni fogják Pekinget.

Meg nem erősített hírek szerint a kínai halász akkor esett bele a tengerbe, amikor az orosz hatóságok hajója és az egyik kínai halászhajó összeütközött.

A kínai hajók korábbi jelentések szerint az orosz Nahodka kikötőjében horgonyoznak. Feltartóztatásukról kedden értesítették a távol-keleti Vlagyivosztok kínai konzulátusát.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség az incidens után közölte, hogy az orosz parti őrség Dzerzsinszkij nevű hajója figyelmeztető lövéseket követően célzott lövésekkel állította meg a kínai hajót. A RIA jelentése szerint az esetnek nem volt sérültje, vagy halálos áldozata.

Forrás: MTI