Kitoloncolják bin Laden feleségeit

BL

2012. április 14., szombat 03:50, frissítve: szombat 13:13

Pakisztán a jövő héten kitoloncolja Szaúd-Arábiába Oszama bin Laden néhai terroristavezér három özvegyét és gyermekeit, miután letöltötték 45 napos börtönbüntetésüket, amelyet a Pakisztánba történt illegális beutazás miatt róttak ki rájuk – közölte pénteken a család ügyvédje.

Bin Laden családja a pakisztáni hatóságok őrizetében van azóta, hogy egy amerikai kommandó tavaly májusban Abbotábádban végzett az al-Kaida terrorista hálózat fejével, de csak április 2-án ítélték el a családtagokat. Az amerikai kommandósok bin Laden feleségeit és gyermekeit hátrahagyták, miután helikopteren elrepültek a terroristavezér holttestével. Az özvegyeket – két szaúdi és egy jemeni nőt –, valamint a gyermekeket jövő szerdán, büntetésük letöltése után egy nappal toloncolják ki Szaúd-Arábiába.

Egyelőre nem tudni, hogy Szaúd-Arábia befogadja-e bin Laden családtagjait, tekintve, hogy a terroristavezért 1994-ben megfosztotta szaúdi állampolgárságától, mert nyilatkozataiban támadta a szaúdi királyi családot. Nem világos az sem, hogy Pakisztán bin Laden jemeni feleségét miért Szaúd-Arábiába, s miért nem a szülőhazájába toloncolja ki.

Bin Laden özvegyei talán rendelkeznek információkkal arról, hogy az al-Kaida vezetője miként tudott bujkálni csaknem tíz éven át a terroristahálózat által 2001. szeptember 11-én elkövetett egyesült államokbeli terrorcselekmények után, jóllehet intenzíven keresték.

Forrás: MTI