Kivégezhetik Mubarakot + Kép

NT

2012. június 2., szombat 09:56, frissítve: szombat 12:10

Szombaton hoz ítéletet Hoszni Mubarak perében az egyiptomi bíróság. Ha bűnösnek találják, a volt egyiptomi elnököt akár halálra is ítélhetik. Azzal vádolják, hogy ő adott parancsot a rendőröknek több száz tüntető agyonlövésére a tavalyi forradalom idején.

A volt belügyminiszter, illetve négy segédje is a vádlottak között van. Mubarak, illetve két fia ellen egyébként hatalommal való visszaélés miatt is eljárás folyik. Az arab forradalmak kirobbanása óta ő az első vezető, aki bíróságon felel a tüntetők elleni erőszakért.

Ismert, csütörtökön lejárt és véget is ért az 1981-ben bevezetett szükségállapot Egyiptomban – jelentette be az országot Hoszni Mubarak elnök tavaly februári bukása óta irányító hadsereg. A hadsereg a szükségállapot lejártára, az alkotmányos nyilatkozatra és a törvényre tekintettel a jövőben is „vállalja a nemzeti felelősséget az ország és állampolgárai biztonságáért” – tudatta a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa közleményében, amelyet a MENA hivatalos hírügynökség ismertetett. A szükségállapotot azután vezették be, hogy iszlamisták 1981-ben meggyilkolták Anvar Szadat elnököt. Azóta folyamatosan meghosszabbították.

• Visszasírják az akasztásra váró diktátort – olvassák el az MNO összeállítását arról, hogy a Mubarak-rezsimet követően irányíthatja-e Egyiptomot egy olyan vezető, aki eredetileg el sem indulhatott volna a voksoláson.

• Mi vezetett az „arab hidegháborúhoz”? – hírportálunk háttéranyaga az „arab tavasz” politikai, gazdasági, szociológiai és társadalmi hatásairól.Forrás: Hír TV,MNO