Kormányalakítás

Koalíció: végre megállapodtak Katalóniában

MTI, 2016. január 9., szombat 22:13, frissítve: 10:26
Megállapodásra jutottak a koalíciós kormányalakításról az autonóm régió függetlenségét támogató katalán politikai pártok szombaton, miután Artur Mas eddigi katalán elnök közölte, hogy hajlandó távozni a posztról.

Katalóniában több mint három hónapja, a szeptember 27-ei parlamenti választás óta nem sikerült felállnia az új kormánynak, mivel a parlamenti egyik pártja sem támogatja Artur Mas újraválasztását, aki a győztes, a független Katalónia létrehozásáért küzdő Együtt az Igenért (Junts pel Sí) párttömörülés jelöltje.

A politikus a héten még arról beszélt: a patthelyzet fényében kész arra, hogy új parlamenti választást írjon ki. Szombaton azonban bejelentette, hogy a Spanyolországtól való elszakadásért folytatott harc érdekében félreáll, és nem indul újra az elnöki posztért, megnyitva ezzel az utat egy új, függetlenségpárti kormány megválasztása előtt. Az új elnökjelölt Girona polgármestere, Carles Puigdemont lesz. A parlamentnek elvileg vasárnap szavaznia kell az új elnök személyéről, mivel ha hétfőig nem áll fel az új kabinet, akkor a vonatkozó jogszabályok szerint meg kell ismételni a választást.

A parlament másik függetlenségi pártja, az erősen baloldali Népi Egység Választmánya (CUP) eddig azért utasította el a koalícióra lépést, mert túlságosan piacbarátnak tartotta Artur Mas személyét, és bírálta az öt éve hatalmon lévő elnök kormányának gazdasági és társadalmi politikáját, különösen a Mas alatt elrendelt megszorításokat. Az Együtt az Igenért és a Népi Egység Választmánya emellett az esetleges független Katalónia európai uniós és NATO-tagságának kérdésében sem ért egyet.

Jelentések szerint a megállapodás értelmében a CUP két tárcát kap majd a katalán kormányban.

A spanyol kormány – amely alkotmányellenesnek tartja a függetlenség felé mutató törekvéseket – közleményében arra szólította fel Katalónia vezetését szombaton, hogy „polgárai problémáinak megoldására összpontosítson új feszültségek keltése helyett”.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása