Komoly kihívásokkal néz szembe a "nép kormánya"

WL, 2012. augusztus 2., csütörtök 17:48
Az új egyiptomi kabinet "a nép kormánya" lesz – ígérte Hasim Mohamed Kandil leendő miniszterelnök csütörtökön, egységre szólítva minden egyiptomit az ország előtt tornyosuló "súlyos kihívások" leküzdésének érdekében.

„Mi a nép kormánya vagyunk. Nem képviselünk egy konkrét (politikai) irányzatot sem” – jelentette ki a kormányát bemutató sajtótájékoztatón Kandil, aki korábban azt mondta, politikai hovatartozás helyett a szakmai felkészültség alapján fogja kiválasztani minisztereit. A leendő miniszterelnök – akit 35 fős kormányával együtt csütörtökön fog beiktatni hivatalába Mohamed Murszi államfő – a gazdasági válság leküzdését és a romló biztonsági helyzet javítását nevezte a kormány két fő feladatának. Azt is elmondta, hogy az új kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz akar fordulni kölcsönért. Az ezzel kapcsolatos „következő lépésekről” a szombatra összehívott kormányülésen egyeztetnek majd.

Marad a marsall

Kandil megerősítette, hogy a védelmi miniszteri tárcát továbbra is Mohamed Huszein Tantávi fogja vezetni, aki egyben a Murszival több ízben politikai összetűzésbe került legfelső katonai tanács elnöke is. A marsall Mubarak alatt húsz évig volt Egyiptom védelmi minisztere. A Tantávi vezette katonai tanács jelentősen korlátozta az államfő jogköreit Murszinak, az iszlamista Muzulmán Testvériség politikusának megválasztása óta, s a marsall miniszteri kinevezése arra enged következtetni megfigyelők szerint, hogy a hadsereg továbbra sem akar lemondani politikai szerepéről.

Egyiptom elnöke és katonai vezetője arról biztosította Leon Panetta amerikai védelmi minisztert a Kairóban folytatott tárgyalásaikon, hogy országukat a teljes demokrácia felé kormányozzák.

Tantávi mellett az előző – a tavaly a katonai tanács által kinevezett – kormány több tagja is posztján marad, többek között Mohamed Kamel Amr külügyminiszter és Mumtáz Szaíd pénzügyminiszter. Az állami tévé által közzétett kormánylista szerint a távozó kabinet további három minisztere marad hivatalában.

A kormányalakítással Murszi által a múlt héten megbízott Kandilt egy kevésbé ismert technokrataként tartják számon. Kandil erősen elkötelezett muszlim, s egyiptomi sajtóértesülések szerint rokonszenvezik a Muzulmán Testvériséggel is, bár nem a mozgalom tagja. Kormányában ugyanakkor az iszlamista szervezet csupán két tagja kapott tárcát.

Áldatlan állapotok

Az új kormány válságos gazdasági helyzettel néz szembe a mintegy másfél éve politikai instabilitás sújtotta országban. Az egyiptomi devizatartalékok felükre csökkentek az említett időszakban, az ország egyik legfőbb bevételi forrását adó turisztikai szektor bevételei pedig a rossz biztonsági helyzet miatt jelentősen elmaradnak a megszokottól. A közelmúltban Egyiptom-szerte gyakoriak voltak a víz- és áramkimaradások, s minden nap ezrek tüntettek az utcákon – többek között Murszi rezidenciája előtt – az áldatlan állapotok miatt.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása