Komoly veszélyt jelent az okirat-hamisítás

WA

2012. augusztus 2., csütörtök 08:25, frissítve: csütörtök 10:45

Különböző okiratok, igazolások, igazolványok, engedélyek és pecsétek hamisítóinak és felhasználóinak listázására készül a kínai közbiztonsági minisztérium, amely szerint már a társadalmi stabilitást veszélyezteti a hamisított dokumentumok elterjedtsége – számolt be a helyi média csütörtökön.

A lebukott gyártóktól a megrendelőkig terjedő hálózatok szereplőinek nevét megkapják majd az illetékes hatóságok, amivel az eddig okozott súlyos kárt igyekeznek csökkenteni, illetve a hamisítókat tevékenységüktől elrettenteni.

A kifejezetten e területre szakosodott bűnözők felderítésére kezdett kampány során már több mint 3600 ügyben 1,5 millió hamis dokumentumot foglaltak le.

Az északkelet-kínai Senjang városban például három embert vettek őrizetbe, akik az elmúlt két évben 110 ezernél is több hamis hivatalos iratot gyártottak.

A kormányzati portálokra is beférkőztek

A kínai média nemrégiben számolt be arról, hogy a hamisítókkal együtt dolgozó hekkercsoport feltört 185 különböző kormányzati portált, és az ottani adatbázist kiegészítette a frissen gyártott dokumentumok sorszámával, az ügyfél adataival. Így a gyanakvó hatóságok a hivatalos oldalakon is igazolva találták a hamis papírok „valódiságát”. E Dél-Kínában felderített ügy kapcsán több mint hétezer hamis dokumentumot és legkevesebb tízezer pecsétet koboztak el.

A minisztérium álláspontja szerint a hamisított iratok társadalmi stabilitást veszélyeztető mértékben vannak jelen az oktatás, az egészségügy, az üzleti élet, a gazdaság sok-sok területén. Azt is megállapították, hogy az igény rendkívül nagy az igazolások és diplomák iránt, miközben az illegális hamisító műhelyeknek nehéz a nyomukra bukkanni.

Forrás: MTI