Kopint-Tárki: 0,3 százalékkal nő a GDP, ha...

PR

2011. december 20., kedd 11:35

0,3 százalékos gazdasági növekedés lesz jövőre a korábbi 0,5 százalék helyett, az infláció pedig 4,6 százalékra emelkedik a Kopint-Tárki legfrissebb konjunktúrajelentése szerint. A Kopint-Tárki kutatói úgy látják, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya 3,2 százalék lesz jövőre.

A korábban prognosztizált 1 százalék helyett jövőre 1,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számol a GKI Gazdaságkutató Zrt. A GKI megítélése szerint az előkészítés alatt lévő, illetve a megállapodás alapján megvalósítandó évközi intézkedésekkel végül jövőre 2,9 százalék körüli hiány várható.

A Kopint-Tárki kedden bemutatott legfrissebb konjunktúrajelentése 0,3 százalékos gazdasági növekedést vár jövőre a korábbi 0,5 százalék helyett, az infláció pedig 4,6 százalékra emelkedik. A jövő évi költségvetést a kormány 0,5 százalékos GDP-növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval készítette és 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt irányoz elő. A Kopint-Tárki kutatói úgy látják, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya 3,2 százalék lesz jövőre.

A Kopint-Tárki most közölt előrejelzésének optimista alapfeltétele, hogy februárban létrejön a megállapodás az EU–IMF párossal – mondta Palócz Éva vezérigazgató, hozzátéve, hogy ellenkező esetben nem pesszimista változattal, hanem katasztrófa-forgatókönyvvel kell számolni.

Az intézet a magánfogyasztás 1,2 százalékos, a közösségi fogyasztás 2,0 százalékos és beruházások 5,0 százalékos visszaesésével számol. Az utóbbi mutatóra szeptemberben még nulla százalékot jelzett az intézet. Az ipari termelés 4,0 százalékkal nő jövőre.

Az intézet prognózisa szerint a kismértékű gazdasági növekedést a nettó export adja: a kivitel 6,0 százalékkal, a behozatal 4,3 százalékkal nő 2012-ben. Az euróért átlagosan 290 forintot kell majd adni. Palócz Éva arra is figyelmeztetett, hogy a szeptember végi GDP-arányos 81,5 százalékos államadósság-ráta 86-87 százalékra emelkedik, ha a forintárfolyam 10 százalékkal gyengül.

Forrás: MTI