Közveszélyesnek tartotta pszichiátere a coloradói mészárost

tt

2012. augusztus 2., csütörtök 06:12, frissítve: csütörtök 08:26

Aggasztotta páciensének viselkedése azt a pszichiátert, aki James Holmest kezelte – közölte internetes kiadásában jól értesült forrásokra hivatkozva a CNN. Holmest azzal vádolják, hogy a Colorado állambeli Aurorában egy mozielőadáson agyonlőtt 12 embert, további 58-at pedig megsebesített.

Lynne Fenton pszichiáter még június elején, vagyis mintegy hat héttel a filmszínházbeli mészárlás előtt közölte kollégáival, hogy Holmes közveszélyes lehet. A 24 éves volt ideggyógyász doktorandusz ellen hétfőn számos gyilkosság és emberölési kísérlet, összesen 142 bűncselekmény miatt emeltek vádat.

Nem érezték illetékesnek magukat

Fenton a Coloradói Egyetem több tanszékének képviselőiből álló, úgynevezett viselkedés- és fenyegetés-értékelési csoporttal (BETA) osztotta meg aggályait. Az szakértők azonban nem vitatták meg az ügyet, mert Holmes abban az időben jelentette be, hogy távozik az oktatási intézményből, és ezzel kikerült a szakértői csoport illetékessége alól. Az egyetem nem fordult a rendőrséghez.

Előre jelezte volna tettét?

Egyelőre nem világos, hogy Fenton akkor is Holmes kezelőorvosa maradt-e, amikor a diák már abbahagyta az egyetemen folytatott tanulmányait, avagy másik szakértőhöz irányította át. A vádlott néhány nappal a mészárlás előtt egy csomagot – sajtójelentések szerint egy a gyilkos terveire figyelmeztető jegyzetfüzetet – küldött a pszichiáternőnek, amelynek tartalmáról egyelőre nem hangzott el hivatalos tájékoztatás. A rendőrség Holmes indítékairól sem számolt be a nyilvánosságnak.

Az új Batman-film premierjén  tizenkét emberrel végző egykori doktoranduszt jelenleg a coloradói Arapahoe megyei börtönben tartják fogva. Mivel számos rab halálos bosszút esküdött ellene, az aurorai ámokfutót magánzárkában őrzik a nap huszonhárom órájában – egyedül egy óra mozgást engedélyeznek neki, de ekkor is golyó- és szúrásálló öltözetet kell viselnie.

Forrás: MTI