Kultúrkampf amerikai módra

Keresztes Lajos

2011. december 7., szerda 11:30

A konzervatív német napilapban Hannes Stein A keresztény jobboldal „Karácsony elleni háborút” szimatol című cikkében tudósít az éves amerikai kultúrkampfról.

Amerikában minden évben ez történik: valamilyen balliberális politikus tesz vagy mond valamit a karácsony ellen. Ezután a keresztény jobboldal hagyományosan kikiáltja az Antikrisztus korszakát. Az idén Lincoln Chafee, Rhode Island állam kormányzója vezette be a rituálét.

Lincoln Chafee egy jelenség: liberális republikánus, azaz néha a baloldali barátainak be kell bizonyítania, hogy komolyan veszi meggyőződését. A kormányzó a rezidenciája előtti fát nem karácsonyfának, hanem ünnepi fának nevezte. Ez elég volt arra, hogy a jobboldal a Fox News-on ebben lássa a karácsony elleni háborút.

A megfogalmazás azt feltételezi, hogy a baloldali értelmiség, a néptől eltávolodó elit legszívesebben szekuláris nevelési diktatúrát hozna létre. Ennek célja, hogy eltávolítsák Amerikát keresztény gyökereitől, és a multikulturalizmus nevében még inkább kiüresítsék. Érdemes tudni, hogy az első alkotmánykiegészítés megtiltja az államvallás létrehozását az Egyesült Államokban, ennek következtében tejesen hiányoznak a köztereken a vallási jelképek.

A karácsonyi amerikai vallási kompromisszum úgy néz ki, hogy a nyilvános tereken csak olyan jelképeket helyeznek el, ami átvitt értelemben kapcsolódik az ünnephez, de nem számít túl vallásosnak, azaz például betlehem helyett a Télapót jelenítik meg rénszarvas szánon.

Die Welt (welt.de)