Küszöbön az iráni háború?

tt

2012. augusztus 10., péntek 19:36

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és védelmi minisztere, Ehud Barak amellett van, hogy Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt mérjen katonai csapást az iráni atomlétesítményekre – írta pénteki számában a Jediót Ahronót. A tekintélyes konzervatív újság szerint azonban a két vezető politikus ehhez nem rendelkezik a szükséges támogatással sem a hadsereg, sem a biztonsági kabinet részéről.

Sem Netanjahu, sem Barak szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az újság értesülését. Izrael már régóta katonai csapás lehetőségével fenyegeti Iránt, hangsúlyozva, hogy Teherán atomprogramja létezését fenyegeti. Az Egyesült Államok azonban ellenzi a katonai megoldást, és az elmúlt hónapokban igyekezett rávenni Netanjahu miniszterelnököt arra, hogy adjon még egy esélyt a diplomáciának.

A Jediót Ahronót információi szerint az izraeli miniszterelnök tanácsadói azon a véleményen vannak, hogy egy esetleges izraeli támadás csökkentené Obama újraválasztási esélyeit.

A Reuters hírügynökség egy korábbi felmérése szerint a legtöbb amerikai úgy véli, hogy Iránra vagy Izraelnek, vagy az Egyesült Államoknak csapást kell mérnie, ha bebizonyosodik, hogy Teherán atomfegyver előállításán dolgozik. Irán cáfolja, hogy atomprogramja nukleáris fegyver kifejlesztésére irányulna.

Izrael nem hisz a gazdasági szankciókban

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben kétségbe vonta az Iránnal üzletelő cégekkel szembeni gazdasági szankciók hatékonyságát. Szerinte sem a büntetőintézkedések, sem a diplomáciai lépések nem befolyásolják a nukleáris program folytatását. Hangsúlyozta: kormánya önállóan kíván dönteni arról, hogy miként reagáljon Irán nukleáris programjára. Hozzátette, Izrael még nem hozott döntést az iráni atomlétesítmények elleni esetleges támadásról.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter augusztus elején azt hangoztatta, hogy pillanatnyilag kizárnak bármilyen katonai lépést az iráni atomlétesítmények ellen. Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója viszont állítólag arról tájékoztatta az izraeli miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok kész megtámadni Iránt, amennyiben diplomáciai úton nem sikerül rávenni nukleáris programja leállítására.

Forrás: MTI, MNO