Kutatnak az elrabolt magyarok után a TEK emberei

PR

2012. május 2., szerda 13:08, frissítve: szerda 15:47

A Terrorelhárítási Központ (TEK) kijelölt egysége megérkezett a közel-keleti térségbe, és a szír hatóságokkal együttműködve dolgozik az elrabolt magyarok felkutatása érdekében – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán az MTI-vel.

Szijjátó Péter keddi közleményében az állt, a beszerzett információk alapján jók az esélyek a Szíriában elrabolt magyar túszok helyzetének békés megoldására.

A szóvivő közlése szerint a Külügyminisztérium a budapesti szír ügyvivővel folytatott újabb egyeztetés nyomán szerdán arról tájékoztatta a Miniszterelnökséget, hogy a szír hatóságok hozzájárultak a magyar Terrorelhárítási Központ szakembereinek beutazásához, és szorosan együtt fognak működni velük az elrabolt magyarok felkutatása érdekében.

A TEK pedig azt jelentette, hogy kijelölt egysége már kedden este megérkezett a közel-keleti térségbe – közölte Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy a kiutazók munkáját az oda beérkező összes információ alapján, hangsúlyozottan a békés megoldásra törekedve, a TEK kríziskezelő központja koordinálja.

Csütörtök hajnalban érkeznek Szíriába

Várhatóan csütörtök hajnalban érkeznek Szíriába a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai, hogy a szír hatóságokkal együttműködve épségben ki tudják szabadítani az elrabolt két magyar állampolgárt, és biztosítsák hazatérésüket – közölte a miniszterelnök szóvivője szerdán újságírókkal.

Tájékoztatott arról is, hogy a tervek szerint csütörtökön Magyarország damaszkuszi nagykövete - a térség kormányzójával együtt - abba a régióba utazik, ahol elrabolták a két magyar férfit. Arra a kérdésre, lehet-e tudni, hogy az elraboltak valóban a Mol vagy a Mol egyik leányvállalatának alkalmazottai, a szóvivő azt válaszolta: nem rendelkezik felhatalmazással arra, hogy a két magyar férfi bármilyen adatát is közreadja.

Szíriában szombatra virradó éjszaka két magyar állampolgárságú férfit hurcoltak el ismeretlen fegyveresek. Vasárnap Szijjártó Péter azt közölte, hogy a TEK-nek „konkrét értesülése is van arról, hogy a túszok életben vannak”, és a rendelkezésre álló információk alapján azt lehetett feltételezni, hogy a magyarok életét abban a pillanatban nem fenyegette közvetlen veszély. A Külügyminisztériumban az ügy miatt hétfőn válságstáb ült össze, amelyben a külügyi tárca, a Terrorelhárítási Központ és más illetékes szervek képviseltetik magukat.

Forrás: MTI