Kuvaitiak a szíriai lázadók oldalán?

MD

2012. június 11., hétfő 16:58, frissítve: kedd 10:26

A szíriai kormányerők tüzérsége hétfőn is támadta a felkelők bástyáit, és közvetlen összecsapások is voltak katonák és lázadók között – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), 14 ember haláláról számolva be. Közben a Szabad Szíriai Hadsereg főparancsnoka tagadta, hogy kuvaitiak harcolnak a szíriai lázadók oldalán.

A szíriai hadsereg helikopterek támogatásával lőtte a középső Homsz tartománybeli Rasztánt, amelyet hónapok óta próbál visszafoglalni a lázadóktól. Az ugyancsak homszi Kuszeirben a felkelők intéztek támadást egy katonai úttorlasz ellen, aminek következtében több katona meghalt vagy megsérült.

A keleti Deir-ez-Zór tartomány al-Asara települését is lőtték a kormányerők, a tüzérségi támadásban két civil és egy dezertőr halt meg, majd katonák és lázadók összecsapásaiban hat katona esett el – közölte a jogvédő központ. Az északnyugati Idlíb városban egy civil és a biztonsági erők négy tagja – köztük egy tiszt – vesztette életét egy járőr elleni robbantásos támadásban.

Vasárnap összesen 63 halottjuk volt a harcoknak és erőszakcselekményeknek: 38 civil, 19 katona és 6 lázadó – tette hozzá az OSDH. Az utóbbi napokban hevesebbé váltak a harcok az ország több városában, és a – főként dezertőr katonákból álló – Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) egyre súlyosabb veszteségeket okoz Bassár el-Aszad elnök kormányerőinek.

Idegen katonák a lázadók oldalán

Rijád el-Aszaad ezredes, az SZSZH főparancsnoka egy kuvaiti lap hétfői számában közölt nyilatkozatában tagadta, hogy kuvaitiak harcolnának a szíriai lázadók oldalán. „Nincsenek nem szíriai tagjai az SZSZH-nak, kizárólag szíriai katonákból és tisztekből áll, akik a forradalom védelméért küzdenek” – mondta az al-Vatan című újságnak, így válaszolva az al-Kabasz című lap előző napi hírére, miszerint kuvaitiak tucatjai jutottak be a török–szíriai határon át, hogy az SZSZH oldalán harcoljanak.

A lázadóparancsnok szerint a damaszkuszi rezsim azért terjeszt ilyen híreket, hogy elhitesse: vannak dzsihadisták, al-Kaida-tagok, aktív fegyveres csoportok Szíriában, ami rossz fényt vet a forradalomra. Az al-Kabasz cikke szerint szaúdi, algériai és pakisztáni harcosok is vannak Szíriában. Aszaad erre azt mondta, hogy az SZSZH-nak nincs szüksége külföldi harcosok segítségére, csak fegyverekre és pénzügyi támogatásra.

Forrás: MTI