Lech Walesa a lengyel kormányt bírálta

MTI

2016. január 23., szombat 13:05

Lech Walesa volt lengyel elnök, a kommunista rendszer megdöntésében kulcsszerepet játszó Szolidaritás szakszervezeti föderáció egyik alapítója és első vezetője azzal vádolta meg egy péntek esti tévényilatkozatában az októberben hatalomra került konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártot, hogy az alkotmánybíróságot, a közszolgálati médiát és más demokratikus intézményeket érintő, nagy vitát kiváltó intézkedéseivel tönkreteszi az országot.

„Sokat dolgoztunk a szabadság elnyeréséért. Most éppen elherdáljuk. A világ figyeli tetteinket, hogy nem tudunk mit kezdeni a demokráciával” – jelentette ki a Nobel-békedíjas politikus a TVN24 kereskedelmi adónak nyilatkozva. Megismételte azt, amit az alkotmánybíróságra vonatkozó törvény parlamenti elfogadása után mondott: „Mindenki tudja, hogy megsértették az alkotmányt, mégis arcátlanul, a szemünkbe nézve tagadják ezt.”

A legfelsőbb bíróság, a liberális ellenzék, sok jogász és több civil szervezet – köztük az Amnesty International és a Lengyelországi Helsinki Bizottság – szerint az új törvény teljesen meg fogja bénítani az alkotmánybíróságot, a PiS azonban azt hangoztatja, hogy a törvény révén csak el akar hárítani egy akadályt tervezett reformjai útjából.

Vizsgálat indult

Az Európai Bizottság az alkotmánybíróság és a közmédia körüli események miatti aggodalmában a múlt héten előzetes vizsgálatot indított Lengyelország ellen az uniós jogállamisági mechanizmus keretében, az Európai Parlament pedig vitát szentelt ennek kedden Strasbourg-ban. Beata Szydlo miniszterelnök a plenáris vitán elutasította, hogy a PiS sértené a jogállamiság elveit, és kitartott amellett, hogy kormánya tiszteletben tartja az alkotmányt, valamint az európai szabályokat és szerződéseket.

Walesa hazugságról beszél

„Még soha életemben nem hallottam ekkor hazugságot. A bírók, a jogászok és mindenki azt mondja: hazudtok, becsapjátok a többieket” – mondta erre Walesa. A lengyel demokrácia megteremtésének szimbolikus alakja december végén kijelentette, hogy a lengyel demokrácia veszélyben van, és népszavazás kiírására szólított fel annak érdekében, hogy a PiS-t előre hozott választás megtartására lehessen kényszeríteni. Előtte pedig arra figyelmeztetett, hogy ha a PiS nem változtat „megfontolatlan” politikáján, akkor Lengyelországban polgárháború törhet ki. A népszavazásra vonatkozó felhívásának alig volt visszhangja.