Legalább négyszáz iskolát zárnak be

WA, 2012. február 6., hétfő 18:09, frissítve: hétfő 18:09
Várhatóan legalább négyszáz iskola zárja be kapuit idén Lengyelországban a pénzszűke és a tanulók számának folyamatos csökkenése miatt – adta hírül hétfőn a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Az intézmények bezárására vonatkozó kérelmek már a tanügyi hatóságok asztalán vannak. Az érintett iskolákat fenntartó községi tanácsok a diáklétszám apadása mellett a rendkívül nehéz anyagi helyzettel indokolják döntésüket.

Slawomir Broniarz, a lengyelországi tanárok szövetségének (ZNP) vezetője az újságnak nyilatkozva elmondta: számításai szerint ebben az évben összesen akár ezer iskolabezárásról is dönthetnek. Broniarz arra kérte a kormányt, hogy „törje meg végre a hallgatást, és ne a községekre hárítsa az összes felelősséget” az intézetek sorsát illetően.

Lengyelországban tavaly 300 iskolát zártak be. A lengyel diákok száma folyamatosan csökken: a 2000/2001-es tanévben még 7 millió nebuló ült iskolapadba, tavaly már csak 5,5 millió.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása