A talieni légikikötő felett magasan lebegő sárkányt először pénteken délután fedezték fel, amikor a China Southern légitársaság gépe készült volna leszállásra – közölte a reptér szóvivője. A gép csaknem egy órán át körözött a levegőben, míg végül biztonsági okokból a szomszédos tartományi Csingtao (Qingdao) város repülőterére irányították.

További 22 járat gépei voltak kénytelenek az eredeti célállomás helyett alternatív repülőtéren landolni, vagy visszatérni a kiinduló állomásukra. A normális légi forgalom a Liaoning tartományi Talienben több mint öt óra elmúltával állt helyre, miután a hatóságok elvágták a sárkány madzagját. Eregetőjének a rendőrség nem jutott a nyomára.

A zsinóros sárkány keleti találmány, kínai eredetű. Első írásos említése és ábrázolása az időszámítás előtti II. századból származik. Megjelenését ugyanakkor korábbra teszik, mivel feljegyzések szerint az időszámítás előtti  negyedik században élt híres mérnök, ács, feltaláló és filozófus, név szerint Lu Pan (Lu Ban) már olyan famadarat alkotott, amely napokig volt képes a levegőben maradni.