Lemond Svájcban lévő vagyonáról a bukott diktátor

2012. július 16., hétfő 23:03, frissítve: kedd 08:23

Hazája javára lemond Svájcban lévő minden vagyonáról a tavaly megbuktatott volt tunéziai elnök, Zin el-Abidin ben Ali – jelentette be a korábbi államfő ügyvédje hétfőn Bejrútban.

A libanoni ügyvéd tudatta, a svájci külügyminisztériumnak levelet küldött, amelyben közli a svájci hatóságokkal ügyfele döntését. „Ezennel engedélyezem, hogy minden állítólagos vagyont minden további jogi vagy egyéb intézkedés és ügyfelem további jóváhagyásának szükségessége nélkül átadjanak a tunéziai államnak” – áll a Bernbe küldött levélben Akram Azúri ügyvéd állítása szerint. Mindazonáltal hozzátette, hogy a volt elnök változatlanul tagadja, hogy bármilyen ilyen, Svájcban rejtegetett vagyon létezne. Azúri bejelentette, örömmel utazik el Svájcba Tunézia új elnökével, Monszef Marzúkival, hogy a ben Ali nevén lévő pénzt visszajuttassák Tunéziába.

Svájc tavaly októberben azt jelezte, hogy nagyjából 63 millió dollár értékben zárolt olyan számlákat, amelyeken Tunéziából származó pénzek vannak. A svájci hatóságok célja, hogy amilyen gyorsan csak lehet, visszakerüljön Tunéziába az a pénz, amelyhez Ali és környezete törvénytelen módon jutott hozzá.

Zin el-Abidin ben Ali, felesége és családjaik az elnök 23 évig tartó uralma idején feltehetőleg hatalmas vagyonokat halmoztak fel külföldön. Az elnök feleségének fényűző életmódja sokak számára a korrupció jelképe és ékes bizonyítéka volt Tunéziában. A tunéziai külügyminiszter tavasszal közölte, először a Libanonba és Svájcba menekített pénzeket próbálják meg visszaszerezni. Bejrút arról számolt be, hogy az egykori elnök feleségéhez köthető 45 millió dollárt találtak, amelyet vissza is juttatnak Tunisznak.

Zin el-Abidin ben Ali 2011 januárjában, az uralma elleni többhetes tömegtüntetések után menekült Szaúd-Arábiába Tunéziából. Hazájában szándékos emberölésben való bűnrészességért távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Ellene és hozzátartozói ellen még több gazdasági és pénzügyi bűncselekmény vádjával folyik büntetőeljárás Tunéziában.

Rasid Gannúsi, a tunéziai törvényhozás legerősebb pártjának, a mérsékelt iszlamista Ennahdának a vezetője bejelentette, a volt elnök nem menekülhet el az igazságszolgáltatás elől. „Boldogok leszünk, ha visszakapjuk a tőlünk ellopott és külföldre vitt pénzeket, de nem mulasztjuk el minden elkövetett bűnért felelősségre vonni” – jelentette ki Rasid Gannúsi, aki 20 évet töltött száműzetésben Zin el-Abidin ben Ali uralma idején.

Forrás: MTI