Lemondott Salomón Lerner Ghitis

WL

2011. december 11., vasárnap 10:29

Lemondott Salomón Lerner Ghitis perui kormányfő, aki szombaton levélben tájékoztatta végleges döntéséről Ollanta Humala államfőt.

Lerner a júniusban megválasztott Humala kampánymenedzsere és jobbkeze volt, s kormányforrások szerint most maga az elnök kérte fel lemondásra, hogy átszervezhesse a perui kabinetet, s nagyobb egységet teremtsen a tárcavezetők szintjén. A latin-amerikai ország törvényei szerint ugyanis a kormányfő távozása – amit Humala most el is fogadott – maga után vonja valamennyi miniszter lemondását, ami szabad kezet ad az államfőnek, hogy megerősíti-e őket pozíciójukban, vagy új tárcavezetőket nevez ki.

Egy héttel ezelőtt Lerner vezette a Cajamarca tartományban tervezett bányaprojekt ellen tiltakozókkal folytatott s kudarcba fulladt tárgyalásokat. Ezt követően kényszerült a perui államfő a csaknem két hete tartó tiltakozó megmozdulások letörésére a tartományban.

A perui elnöki palota szombati bejelentése szerint a miniszterelnöki bársonyszék várományosa az eddigi belügyminiszter, Oscar Eduardo Valdés Dancuart. A 62 éves alezredes a katonai pályát elhagyva 1990-ben kérte tartalékállományba helyezését, üzletemberként tevékenykedett, majd a tavalyi regionális választásokon kezdődött igazi politikai karrierje.

Forrás: MTI