Lerótta tiszteletét az amerikai külügyminiszter

TT, 2012. augusztus 6., hétfő 18:05
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felkereste otthonában hétfőn Nelson Mandelát, hogy kinyilvánítsa tiszteletét a Dél-afrikai Köztársaság nemzeti hőse iránt.

Clinton és pár fős kísérete repülőgépen utazott az ország délkeleti részében lévő vidéki házhoz, bizalmasan elbeszélgetett a 94 éves, visszavonult politikussal, és szűk körben feleségével, Graca Machellel ebédelt. Mandela az étkezés alatt már a saját szobájában maradt orvosi felügyelet alatt. Újságírók csak az első percekben, a fényképezéskor lehettek jelen. Nelson Mandela az apartheid elleni küzdelem vezéralakja 1994-től 1999-ig volt a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, nagyjából ugyanakkor, amikor a mai amerikai külügyminiszter férje, Bill Clinton az Egyesült Államok élén állt (1993–2001), és ezalatt szoros kapcsolat alakult ki közöttük.

Hillary Clinton dél-afrikai látogatása csütörtökig tart, ezalatt főként gazdasági ügyekről tárgyal. Az Egyesült Államok a Dél-afrikai Köztársaság második számú külkereskedelmi partnere Kína után, és a harmadik legnagyobb közvetlen külföldi befektető Nagy-Britannia és Hollandia mögött.

A külügyminiszter Nigériában, Ghánában és Beninben folytatja 11 napos afrikai körútját, amely során korábban Szenegálban, Ugandában, Dél-Szudánban, Kenyában és Malawiban járt.

Fotó: Reuters
Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés