Nemsokára kiderül, ki kerül Szerbia élére

PR, 2012. május 6., 20:59, frissítve: hétfő 08:39
Bezártak a szavazóhelyiségek Szerbiában vasárnap este az általános választásokon, amelyeken a részvételi arány eléggé magas volt.

Vasárnap Szerbiában elnök-, köztársasági és tartományi parlamenti, valamint helyhatósági választásokat tartottak. A választásra jogosult 6,7 millió polgár 12 elnökjelöltre és 18 köztársasági parlamenti listára, valamint tartományi parlamenti és önkormányzati képviselőkre is szavazhatott. A vasárnapi választáson eldőlt a köztársasági és önkormányzati mandátumok sorsa, az elnökválasztás és a tartományi parlamenti választás kétfordulós.

A délvidéki magyarság számára életbevágóan fontos a választás, mert a közösség egy építkezési folyamat közepén jár; a voksolás jelentősége az, sikerül-e megteremteni a továbblépés lehetőségét – jelentette ki korábban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.


Szerbiában a szavazásra jogosultak több mint fele élt szavazati jogával a vasárnapi választásokon: 19 órai adatok szerint az általános választásokon 53,3 százalék volt a részvételi arány. Sajtójelentések szerint kora délelőtt tömegesebb volt az érdeklődés, ami a nap második felére lecsökkent, az elemzők szerint ez a vasárnapi egyházi ünnep miatt lehetett. Szerbiában Szent György napja az egyik legfontosabb ortodox tavaszköszöntő egyházi ünnep, sokan csak röviddel a szavazóhelyiségek zárása előtt akartak voksolni.

Az RTS közszolgálati televízió jelentése szerint az urnazárást néhány helyen meghosszabbították, mert sokan még sorban állnak egyes szavazóhelyiségek előtt. A televízió úgy értesült, hogy csak 22 óra után lesznek meg az első választási eredmények az elnökjelöltek és a pártok támogatottságáról.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása