Szélsőséges muzulmán lövöldözött Párizs környékén

MNO

2017. március 18., szombat 09:35, frissítve: vasárnap 09:28

Lelőttek egy férfit szombat reggel a párizsi Orly repülőtéren, miután elrabolta egy katonanő fegyverét – közölte a francia belügyminisztérium. Egy útellenőrzés során pedig egy rendőrt ért találat.

A férfi egy három repülőtisztből álló járőrcsoport női tagját a földre teperte a repülőtéren, hogy elvegye a géppisztolyát. Ez nem sikerült, mert a katonanő erősen fogta a fegyvert, majd férfi bajtársai lelőtték a támadót – közölte Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter.

A 39 éves Ziyed Ben Belgacem, akit korábban már több rablásért elítéltek, azt  kiáltotta, „azért vagyok itt, hogy Allahért meghaljak”, és azt is, hogy „halottak is lesznek” – mondta Francois Molins. A francia főügyész szerint teljesen indokolt, hogy a rendőrség terrorelhárítási részlege vette át a nyomozást.

Az újabb közlések megerősíteni látszanak azt az első, később cáfolt gyanút, hogy a férfi terrortámadásra készült.

A rendőrség egyelőre nem beszélt arról, hogy mi lehetett a támadó indítéka, de jelzésértékű, hogy a rendőrség terrorelhárítási részlege vette át az ügy kinyomozását. A rendőrség megerősítette, hogy a támadást a férfi egyedül követte el. Apját és fivérét előállították, hogy kihallgassák.

Az esetet követően az Orly két terminálján felfüggesztettek minden légi járatot. Egyes érkező járatokat a Párizstól északra lévő Charles de Gaulle repülőtérre irányítottak át. Az Orly igazgatósága kora délután közölte: a repülőtér nyugati terminálja megnyílt, a déli azonban – ahol a támadás történt – egyelőre részlegesen zárva marad.

A repülőteret az eset után átvizsgálták, korábban feltételezték, hogy a férfi esetleg egy pokolgépet hagyott maga után, de végül ilyen szerkezetet nem találtak. A Reuters hírügynökség által idézett, meg nem nevezett francia rendőrségi forrás szerint a reggel lelőtt férfi szélsőséges muzulmán volt. 

Bruno Le Roux belügyminiszter arról számolt be, hogy a férfi először Párizs egyik északi kerületében sörétes puskával arcon lőtt egy vele szemben rutinjelleggel közúti ellenőrzést végző rendőrt, majd gyalog elmenekült, és fegyverrel arra kényszerített egy nőt, hogy adja át neki az autóját. A nő autóját később az Orly közelében megtalálták.

A francia hírügynökség kora délután kiadott egy olyan fotót is, amelyen egy monitoron keresztül a lelőtt férfi holtteste is látható.

18+
Figyelem!
Tartalom csak nagykorúaknak

A megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket is tartalmaz, amelyek a 2010. évi CLXXXV. törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról (Mttv.) által rögzített besorolások szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, azaz a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Elmúlt Ön 18 éves?
 
A lelőtt férfi a repülőtér egyik monitorján
AFP
 

 

Le Roux megerősítette azt a korábban már közölt információt, hogy a támadót a hatóságok már ismerték, a párizsi ügyészség azonban azt közölte, hogy a férfi nem szerepel a nemzetbiztonságra nézve veszélyes személyek kormányzati listáját. Később pontosították, hogy a 39 éves, párizsi születésű férfit ismerte a rendőrség, de köztörvényes ügyek, mégpedig rablás és kábítószeres bűncselekmények miatt.

Francois Hollande francia államfő közleményben dicsérte a katonák és a rendőrség bátorságát és határozottságát az incidensben. Az elnök megerősítette, hogy az állam kíméletlenül fellép a terrorizmussal szemben, és megvédi az állampolgárok biztonságát és az ország területét. Kijelentette, hogy hasznosnak bizonyult a Sentinelle nevű hadművelet beindítása, amelynek keretében a Franciaországot érő terrortámadások után a rendőrségen felül mintegy 7500 katona járőrözik rendszeresen szerte az országban az utcákon.

A három repülőtiszt is a Sentinelle keretében járőrözött a repülőtéren.