Madárbörzén és tetoválószalonban is volt dolga a NAV-nak

PR

2012. április 24., kedd 11:00

Nem szokványos helyszíneken – díszmadárbörzén, tetoválószalonban, tőzsdetanfolyamon – ellenőrizték a szolgáltató szektor nyugtaadási kötelezettségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi régiójának munkatársai, a revizorok számos szabálytalanságot tártak fel – tájékoztatta Jegyinák Attila sajtóreferens kedden az MTI-t.

Az adóellenőrök az egy évvel ezelőtti tapasztalatok alapján újra próbavásárlással ellenőrizték az adózók nyugtaadási kötelezettségének teljesítését a szentesi díszmadárbörzén. A revizorok papagájokat, a tartásukhoz szükséges eszközöket, eledeleket vásároltak, s az esetek 85 százalékában tártak fel szabálytalanságot: három alkalommal nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, két esetben adószám nélkül adóköteles tevékenységet végző adózók ellen indítottak eljárást.

Az elmúlt hetekben Békés megyében egy tetoválószalonban is járt két revizor. A tetoválás elkészítése után – az alkotás egy adóhivatali dolgozó testére került – az egyik ellenőr fizetett. A vállalkozó átvette és a fiókjába tette a pénzt, de a bevételéről sem nyugtát, sem számlát nem állított ki, s ez – a hatályos jogszabályok alapján – akár egymillió forintjába is kerülhet.

Ugyanígy járt az egyik szegedi hotelben rendszeresen tőzsdetanfolyamot szervező cég is. A programra érkezőket regisztráló titkárnő már az első pillanatban jelezte, van lehetőség az egész napos előadáson „nettó áron” részt venni, ha nem kérnek számlát. Az ellenőrök e szerint jártak el, nem kértek számlát, kifizették a tanfolyam 30 ezer forintos ellenértékét, majd – miután az átadott összegről nem kaptak nyugtát – igazolták magukat és megkezdték az ellenőrzést. A vizsgálat során megállapították, hogy az adózó alkalmazottja, ha akart volna, akkor sem tudott volna bizonylatot kiállítani, hiszen a társaság a helyszínen nemcsak számla-, de nyugtatömbbel és bélyegzővel sem rendelkezett.

Forrás: MTI