Magára haragította a telepeseket az izraeli államfő

2012. július 11., szerda 19:55

Simon Peresz izraeli államfő óva intett a Ciszjordániában folyó izraeli telepesítés demográfiai hatásaitól, kiváltva ezzel a telepesek képviselőinek dühét – közölte szerdán a katonai rádió.

„A sűrűn lakott arab területeken lévő izraeli telepek olyan demográfiai változást hordoznak magukban, amelyen jól el kell gondolkodnunk, hogy tudjuk, miképpen cselekedjünk – mondta az elnök egy jeruzsálemi ünnepségen. – Kétséges, hogy egy zsidó állam zsidó többség nélkül zsidó maradhat.” Peresz ezzel Ciszjordánia esetleges bekebelezésére utalt, ami kérdésessé tenné a zsidó többséget a palesztinokkal és az izraeli arab kisebbséggel szemben az Izrael területéből és Ciszjordániából álló új entitásban.

Peresz kijelentései két nappal azután hangzottak el, hogy napvilágot látott egy Benjámin Netanjahu kormányfő által kijelölt háromtagú bizottság jelentése, amely szerint a zsidóknak „joguk van megtelepedni mindenütt Ciszjordániában”. A dokumentum, amely a vadtelepek legalizálását javasolta, tagadta, hogy Izrael megszálló katonai hatalom lenne Ciszjordániában vagy hogy a nemzetközi jog tiltaná a telepek létesítését. Ez az álláspont ellentétes a nemzetközi közösségével.

Dani Dajan, a Júdea-Szamariai Telepek Tanácsa (JESA) nevű nagy ciszjordániai telepesszövetség elnöke Peresz szavaira reagálva azzal vádolta az államfőt, hogy „megint csak megsértette az elnöki intézményt”, vitatott politikai álláspontot téve magáévá. „A zsidók többségben vannak a Jordántól nyugatra, vagyis Izrael és Júdea-Szamaria (Ciszjordánia) egész területén, s e többség nem vált kérdésessé az évek folyamán” – hangoztatta Dajan a katonai rádióban. Simon Peresz az egyik fő megalkotója volt a palesztin területek autonómiájáról szóló egyezményeknek, amelyeket 1993-ban írtak alá a Palesztinai Felszabadítási Szervezettel (PFSZ).

Forrás: MTI