Magukba szálltak a japánok

BL

2011. december 13., kedd 10:17

A kizuna, azaz a kapcsolat szó írásjelét választották a 2011-es év jelképévé Japánban, mert vélemények szerint a márciusi földrengés, szökőár és nukleáris baleset okozta példátlan katasztrófa rámutatott az emberi kapcsolatok rendkívüli fontosságára.

Az egyik japán írásmódot, a kandzsit képviselő szövetség minden évben szavazást tart az év jelképéről. Ezúttal a kizuna diadalmaskodott, a több mint 500 ezer voksból mintegy 61 500-at gyűjtött be. A kapcsolat olyan jeleket előzött meg, mint a katasztrófa, a földrengés vagy épp a hullám. „A kizuna nagyon szép szó, jó választás” – jegyezte meg Fudzsimura Oszamu kormányszóvivő.

A március 11-i katasztrófában hozzávetőleg 19 500 ember veszett oda vagy tűnt el. A japánok ma már sokkal inkább tudatában vannak annak, hogy fontos erősíteni az összetartozást és a kapcsolatokat, mert a földrengés állandó veszélyt jelent az egész országra. A szigetország lakói közül ezrek erősítették meg, hogy a tavaszi súlyos katasztrófa után változtattak szokásaikon és jobban odafigyelnek barátaikra, családtagjaikra.

Forrás: MTI