Magyarországért aggódnak a Fiatal Európai Föderalisták

TK

2012. március 24., szombat 14:09, frissítve: szombat 21:16

A magyar demokráciáért tüntetett szombaton a berlini magyar nagykövetség épülete előtt nagyjából nyolcvan, többnyire fiatal német.

A demonstrációt a Németországi Európa Unió (Europa-Union Deutschlands – EUD), a Fiatal Európai Föderalisták (Junge Europäische Föderalisten – JEF) elnevezésű nemzetközi ifjúsági mozgalom németországi tagszervezete és a Több Demokráciát! (Mehr Demokratie!) elnevezésű egyesület szervezte. A megmozdulásra invitáló szórólapokon a rendező szervezetek azt írták, hogy nem Magyarország ellen, hanem a magyar demokráciáért tüntetnek.

A Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BUOD) tárgyilagos, konstruktív kritikát szorgalmazott Magyarországgal kapcsolatban a Bundestag képviselőinek küldött nyílt levelében – közölte Barcsay Ákos, a szervezet elnökségi tagja. Bővebben>>>

A résztvevők azt skandálták, hogy „Magyarországért vagyunk itt”. Többen táblákat tartottak a magasba, amelyeken egyebek között az volt olvasható, hogy „Magyarország, aggódunk érted”.

A demonstráció fő szónoka Rainer Wieland, az EUD elnöke, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, az Európai Parlament alelnöke volt, aki egy, a berlini magyar nagykövetnek címzett levelet olvasott fel. Wieland hangsúlyozta: a demonstrációt rendező szervezetek nem vonják kétségbe, hogy Magyarország demokratikus berendezkedésű állam, ugyanakkor aggódnak a „demokrácia minősége miatt”. A levelet tartalmazó borítékot Wieland a nagykövetség portájánál helyezte el.

Eckart von Klaeden német államminiszter szerint a sajtó tudatos félreértésekkel le akarja járatni a magyar kormányt. Bővebben>>>

Forrás: MTI