Már a koalíciós partner is temeti az FDP-t

Keresztes Lajos

2011. december 17., szombat 17:10

A német napilapban Robin Alexander A CDU nem hisz többé az FDP-nek című cikkében tudósít a liberális pártvezetés pirruszi győzelemről.

„Komolyan megkönnyebbültem, hogy az FDP egy Európa-barát párt marad” – nyilatkozta Peter Altmeier, a CDU frakcióigazgatója, aki így kommentálta a Saarbrücker Zeitung az FDP tagjai megkérdezésének eredményét. De jóval kevésbé barátságosan hozzáfűzte: „Az mindig világos volt, hogy a CDU/CSU-nak és a szövetségi kormánynak Európa érdekében kell cselekedni.” Ez egyrészt azt jelenti, hogy az FDP tagjainak belső szavazása nem módosította volna a kormány politikáját. Másrészt – ellentétben az FDP-vel – a CDU tudja, miként kell ennek érdekében cselekedni.

Ez azonban csak az igazság fele. Ugyan a meggyőződéses európaiaknak – közte Altmeiernek és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszternek – sikerült a legutóbbi CDU-kongresszuson a párt irányát az integráció és további garanciavállalás felé fordítani.

A CSU-nál egészen más a helyzet. Miközben az Európával foglalkozó politikusok szintén a további integrációt és az eurómentést támogatják, addig Alexander Dobrindt pártigazgató Brüsszelt és a délkelet-európai „dolce vita országokat” szidja.

(Die Welt – welt.de)