Másfél száz fiatal haláláért vonták felelősségre

TT, 2012. május 14., hétfő 20:45
Hat és fél év elzárásra ítélte hétfőn a permi bíróság egy helyi szórakozóhely társtulajdonosát, akit a 2009-ben 156 ember halálát okozó tűzeset miatt vontak felelősségre.

Ez volt az első ítélet a permi Sánta ló elnevezésű éjszakai klubban csaknem két és fél éve történt tragédia ügyében.
Konsztantyin Mrihin, aki a szórakozóhely pénzügyi igazgatója volt, az esetet követően Spanyolországba menekült, de a spanyolok kiadták az orosz hatóságoknak.

A bíróság arra kötelezte a férfit, hogy egyenként másfél millió rubelt (körülbelül 11 millió forintot) fizessen ki az áldozatok hozzátartozóinak. 

Mrihint a biztonsági követelményeknek nem megfelelő szolgáltatás miatt ítélték el. Az ügyben további nyolc ember ellen folyik a bűnvádi eljárás.

A volt szovjet térség eddigi legtöbb áldozattal járó tűzesetében sokan egyetlen gyermeküket veszítették el 2009. december 5-én. Az éjszakai klubban 300-an zsúfolódtak össze, miközben az hivatalosan csak ötven férőhelyes volt. A klub fennállásának évfordulója alkalmából szervezett tűzijáték okozta a bajt.

A mennyezeti borítás anyagának mérgező füstje miatt és a tűzben a 156 halálos áldozat mellett 81 ember különböző fokú sérülést szenvedett. Az emberek egymást taposták, a túlélők a szűk ajtókon keresztül alig tudtak kijutni a helyiségből. A tűzoltóság ugyan 100 méterre volt a tragédia helyszínétől, az oltást azonban nem kezdték meg azonnal.
Az Urál hegységhez közeli városban történt tragédia hatalmas felháborodást váltott ki Oroszországban, az eset a területi kormányzat lemondásához vezetett.

Oroszországban gyakoriak a gondatlanságból történő tűzesetek, ezért a moszkvai metróban például a hangosbemondó arra is figyelmezteti az utasokat, hogy otthonaikban ügyeljenek a tűzveszélyes eszközökre.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása