Még egy napot kapott Szíria

PR

2011. december 4., vasárnap 16:53

Egy nap haladékot kapott Szíria az Arab Ligától, hogy aláírja azt a jegyzőkönyvet, amely az országba küldendő független megfigyelők mandátumáról rendelkezik. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter azt szorgalmazza, hogy a megfigyelők tevékenységüket hangolják össze a szíriai hatóságokkal.

Joe Biden amerikai alelnök szerint Bassár el-Aszad rezsimje nem pusztán Szíria instabilitásának forrása, de azzal is fenyeget, hogy felszítja a térség vallási viszályait. Az Egyesült Államok és Törökország már korábban jelezte, attól tart, hogy polgárháború kezdődhet Szíriában.

Az Arab Liga ismét egy nap haladékot adott Szíriának, hogy aláírja azt jegyzőkönyvet, amely rendelkezik az országba küldendő független megfigyelők mandátumáról – vált ismertté vasárnap katari diplomáciai forrásokból. Az Arab Liga tudatta Damaszkusszal, hogy amennyiben valóban együttműködésre törekszik vele, akkor legkésőbb hétfőn Kairóba küldi képviselőjét, aki aláírja a jegyzőkönyvet, különben életbe lépnek az arab szervezet szankciói.

Az eddigi hírek arról szóltak, hogy az aláírás határideje szombat, majd vasárnap, de Damaszkusz újabb követelésekkel állt elő az arab és iszlám országok képviselőiből álló 500 fős megfigyelőcsoport mandátumával kapcsolatosan. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter azt szorgalmazza, hogy a megfigyelők tevékenységüket hangolják össze a szíriai hatóságokkal.

A pánarab szervezet egy héttel ezelőtt döntött arról, hogy szankciókkal sújtja Szíriát, mert Bassár el-Aszad elnök nem tett eleget a szervezet azon követelésének, hogy szüntesse be a demokráciakövetelő tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését. A 22 közel-keleti és észak-afrikai országot tömörítő szervezetnek a szíriai válsággal foglalkozó munkacsoportja külügyminiszteri szintű ülésén szombaton Dohában véglegesítette a büntetőintézkedéseket tartalmazó listát.

A szankciók alapján felére csökkentik a szíriai légi járatokat, valamint 19 magas rangú szíriai tisztségviselőre beutazási tilalmat vetnek ki. Emellett felfüggesztik az együttműködést a damaszkuszi jegybankkal, befagyasztják a szíriai kormány külföldi bankszámláit, és leállítják a szíriai projektek finanszírozását. A munkacsoport döntött arról is, hogy melyek azok a stratégiai javak, amelyekre nem vonatkozik a kereskedelmi embargó. A cél az, hogy a szíriai nép ne szenvedjen szükséget a szankciók miatt.

Ismert, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elítélte pénteken a szíriai hatóságokat az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok „általános, rendszeres és súlyos” megsértése miatt.

Az Arab Liga november 16-i hatállyal felfüggesztette Szíria tagságát, mert Damaszkusz ígérgetéseinek dacára nem hajtotta végre a szervezet megbékélési tervét. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet közben arról tájékoztatott, hogy a szíriai karhatalmi erők öt polgári lakost, köztük három tizenévest öltek meg vasárnap. Előző nap, szombaton legalább 23 ember, köztük 11 civil vesztette életét Szíriában az OSDH közlése szerint.

Forrás: MTI