Meg kell állítani a tragédiát – akár fegyverrel is? + Képek

NT, tt

2012. április 25., szerda 20:30, frissítve: szerda 21:44

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) mérlegelnie kell egy nemzetközi katonai beavatkozás engedélyezését Szíriában, ha Bassár el-Aszad elnök rezsimje továbbra sem tartja be a korábban elfogadott béketervet – közölte szerdán Alain Juppé francia külügyminiszter, miután a közel-keleti ország ellenzékének tagjaival találkozott Párizsban.

Juppé szerint a Kofi Annan nemzetközi különmegbízott által kidolgozott, mindkét szemben álló fél által elfogadott béketervet „súlyosan megsértették”. Közölte, „esélyt kell adni a békéltetésnek”, de ennek feltétele, hogy két héten belül legalább 300 nemzetközi megfigyelő érkezzen Szíriába.

Fotó: Reuters Eközben Szíriai utcáin…


A külügyminiszter hangsúlyozta, május 5-én – amikor Annan közzéteszi következő jelentését a békefolyamatról – eljön „az igazság pillanata”. „Ha (az ENSZ-misszió) nem működik, nem engedhetjük, hogy a (szíriai) rezsim dacoljon velünk” – szögezte le. Juppé elmondta, hogy Franciaország „a tragédia megállításának érdekében” tárgyalásokat folytatott más nagyhatalmakkal az ENSZ-alapokmány hetedik fejezetének aktiválásáról.

A hetedik fejezet a nemzetközi béke és biztonság felügyeletével bízza meg a Biztonsági Tanácsot, amely ezen célok érdekében katonai akciót is elrendelhet. A hetedik fejezet aktiválására Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is utalt a múlt héten, ám a BT-ben vétójoggal rendelkező s a korábbi Szíriával kapcsolatos ENSZ-határozatok elfogadását megakadályozó Oroszország és Kína valószínűleg nem támogatna egy hetedik fejezet szerinti döntést.

Fotó: Reuters


Az ENSZ BT szombaton határozott az UNSMIS (United Nations Supervision Mission in Syria) névre keresztelt, 300 fős, fegyvertelen megfigyelői misszió Szíriába küldéséről. Jelenleg mindössze 11 kéksapkás van a közel-keleti országban, egy további 30 fős kontingens a hét végén érkezik majd meg.

A misszió telepítését nehezíti, hogy Damaszkusz nem hajlandó beengedni az Aszad ellenzékét támogató „Szíria barátai” országcsoport tagjainak – többek között az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, valamint Szaúd-Arábia, Katar és Törökország – képviselőit.

Annan terve szerint április 12-én tűzszünetnek kellett volna életbe lépnie, de a harcok azóta is folytatódtak Szíriában. Az ENSZ adatai szerint a 13 hónapja tartó erőszak során több mint 9 ezer ember vesztette életét.

Fotó: Reuters

Korábban az Európai Unió is arról tájékoztatott, hogy megtiltották a luxustermékek exportját Szíriába, és tovább szigorították a másként gondolkodók elnyomását elősegítő termékek forgalmazását.

Bombák zúdultak Hamára

Legalább tizenketten meghaltak, és több tucatnyian megsebesültek szerdán a közép-szíriai Hama elleni támadásban, amelyet a kormányerők indítottak a nemzetközi megfigyelők jelenléte ellenére – tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A szervezet közölte: a biztonsági erők a felkelők fellegvárának számító város egyik negyedét bombázták  annak ellenére, hogy a településen tartózkodik az ENSZ két – a tűzszünet ellenőrzésével megbízott – küldöttje. A nap folyamán támadás érte Damaszkusz külvárosait is, miután a világszervezet megfigyelői befejezték ottani látogatásukat. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség szerdán arról számolt be, hogy „fegyveres terroristák” a főváros egyik peremkerületében megtámadták a vörös félhold egyik betegszállító kocsiját, egy ember halálát okozva.

Az OSDH szerint szerdán összesen 27-en vesztették életüket a szíriai rezsim erőszakos fellépése nyomán.    
A 185 ezer négyzetkilométer területű Szíriában jelenleg 15 ENSZ-megfigyelő van. Kettő közülük Homszba, másik kettő Hamába ment, a csoport többi tagja pedig Damaszkuszban tartózkodik.

Az OSDH szerint az április 12-én életbe lépett fegyvernyugvást nap mint nap megsérti a szíriai rezsim.

Forrás: MTI,MNO