Még mindig veszélyesek a fukusimai halak

TT, 2012. augusztus 22., szerda 13:13
A fogyasztásra ajánlott maximális szintnél 380-szor nagyobb mennyiségű radioaktív céziumot tartalmazó halat fogtak ki a tavalyi japán atomkatasztrófa helyszínének, Fukusimának a közelében – tájékoztatott szerdán az NHK japán televíziós csatorna.

A 2011. márciusi földrengés és szökőár nyomán megrongálódott fukusimai atomerőművet üzemeltető TEPCO vállalat kilogrammonként 38 ezer becquerel céziumot mért egy augusztus 1-jén Minamiszoma partjainál kifogott ajakoshal szervezetében.

A társaság július óta a fukusimai erőmű 20 kilométeres körzetében öt településen mintegy húsz mintát vett halakból és más tengeri élőlényekből, s további kilenc esetben állapított meg a megengedettnél jóval magasabb céziumszintet, amely a sugárszennyezettség legfőbb mutatója.

A TEPCO bejelentette, hogy szeptember végéig folytatja a méréseket az említett övezetben. Fukusima tartomány egy részében júniusban újraindult a halászati tevékenység.

Megszüntette a belépési tilalmat az atomkatasztrófa sújtotta Fukusima tartomány egyes részein a japán kormány – adta hírül múlt hét pénteken az NHK japán hírportál.

Szélsőséges esetben akár 1300-zal többen halhatnak meg világszerte rákbetegségben a tavaly márciusi fukusimai atombaleset miatt – állapították meg amerikai tudósok számítógépes modellezéssel. Eredményük az első, amely megbecsüli a japán katasztrófa globális egészségügyi következményeit.

A Magyar Nemzet vezércikkét a témában itt olvashatja.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés