Még néhány óra, és megbénul az ország

NT

2012. június 22., péntek 05:30, frissítve: péntek 15:51

Huszonnégy órás sztrájkkal tiltakoznak pénteken az olasz szakszervezetek a Monti-kormány munkaügyi politikája ellen.

A munkához való jog védelmében, a munka törvénykönyvének módosítása és a nyugdíjreform ellen hirdettek meg általános sztrájkot az olasz szakszervezetek. A péntek reggel kezdődő huszonnégy órás munkabeszüntetéshez csatlakoztak az olasz közlekedési és egészségügyi dolgozók érdekképviseletei.

Sztrájkolnak a nyári vizsgaidőszakban dolgozó egyetemi tanárok, az olasz kutatóintézetek dolgozói, az adóhivatalok tisztviselői, a tűzoltók is. Egyedül a vasutas-szakszervezetek függesztették fel a sztrájkot a rendkívül forró hétvége előtti péntek járatainak biztosítására.

Olaszország városi közlekedése azonban megbénul, egyedül a reggeli és a délutáni csúcsforgalmi sávban biztosítják a szolgáltatást. Az olasz autósztrádák személyzete péntek reggel hat órától szombat reggel hat óráig sztrájkol. Az olasz kikötők és hajózási vállalatok dolgozói péntek reggel nyolc órától szombat nyolcig nem veszik fel a munkát. A repülőtereken járatok törlésével és késéssel kell számolni.

Péntek délelőtt Róma és Milánó központjában szakszervezeti tüntetést is rendeznek. A megmozduláson a CGIL, a CISL és a UIL föderáció nem vesz részt. A három legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség június 25–26-ára hirdetett sztrájkot.

Forrás: MTI